Popravljanje pozicije sajta u google pretrazi

Ono što bi ste kao potencijalni klijent ili osoba koja je jednostavno samo radoznala i zanima je SEO tema trebali znati je da je optimizacija proces,i da tu nema brzih rešenja jer google search engine i njegovi algoritmi radi veoma sporo(slično je i sa drugim search enginima kao što su Bing,Yahoo,DuckDuckGo itd).

Moje kratko predstavljanje vama

Što se vremenskih ograničenja za obavljen posao tiče oni opet nisu egzaktni i zavise od mnogo parametara a ja ću se potruditi da vam ovde nabrojim osnovne parametre.Prvi i verovatno najvažniji parametar je težina vaših ključnih reči(keywords).Kada kažem težina,pod time mislim na konkurenciju koja je u pretrazi za zadatu ključnu reč.

Kao primer navesću vam baš ovaj moj sajt,recimo za reč Chat Srbija sam vrlo brzo stigao visoko u pretrazi(za 3 meseca 2-ga pozicija),konkurencija nije velika za te ključne reči.Ono što je na mom sajtu izazov su ključne reči izrada sajtova Novi Sad,zatim SEO optimizacija Novi Sad i instalacija windows Novi Sad.Za te ključne reči konkurencija je veoma velika(desetine google stranica i stotine sajtova sa tom tematikom).

Caskajte bez registracije na Chat Srbija Slusajte popularne radio stanice Srbije Izrada sajtova Beograd

Google koristi preko 200 algoritama u ocenjivanju svojih rezultata pretrage, a SEO obuhvata tehničke i kreativne aktivnosti da utiče i poboljša neke od tih poznatih signala. Korisno je ne fokusirati se previše na pojedinačne signale rangiranja i pogledati širu sliku Google-a, da pruži najbolje odgovore onima koji pretrazuju.

Prema tome, SEO podrazumeva da je internet sajt pristupačan, tehnički ispravan, da koristi reči(keywords) koje ljudi kucaju u pretraživačima i pruža korisnicima koristan visoko kvalitetan i stručan sadržaj koji pomaže da se odgovori na zahtev korisnika.

Direktive ocenjivača za kvalitet pretrage na Google-u pružaju mnogo detalja i primera onoga što Google klasifikuje kao sadržaj i web sajtove visokog ili niskog kvaliteta, i oni akcenat stavljaju na to da žele da nagrade sajtove koji jasno pokazuju svoju stručnost, pouzdanost i poverenje.

Google koristi algoritam zasnovan na hiperlinku za izračunavanje popularnosti i autoriteta stranice, i iako je Google danas mnogo sofisticiraniji, to je i dalje osnovni signal u rangiranju.Prema tome, SEO može uključivati i aktivnosti koje pomažu da se poboljša broj i kvalitet tzv backlinkova (linkova koji ukazuju ka sajtu) sa drugih web sajtova.

Ova aktivnost je poznata kao "bildovanje linkova".Povezivanje relevantnih i uglednih internet sajtova sa nekim internet sajtom je Google-u jak signal da je web sajt od važnosti za njegove korisnike, i da je relevantan da se pojavi u SERP-u(rezultatima pretrage za relevantne klučne reči).

Sta je SEO optimizacija sajta?

Gugl(Google) ocenjuje svoje rezultate pretrage u SERP-u uglavnom na osnovu relevantnosti i autoriteta stranica koje je analizirao i uključio u svoj indeks, kako bi korisnicima obezbedio najbolji odgovor.

Kako biti prvi u google pretrazi?

Analize ukazuju da internet stranice na prvoj stranici Google-a dobijaju oko 95% klikova(poseta), i studije pokazuju da rezultati koji se pojavljuju na višim pozicijama stranice dobijaju povećanu stopu klikova i više poseta.Optimizacija ne samo da prilagođava vaš sajt za pretraživač, već i za korisnike koji pokušavaju da ga pronađu.

Na prvom mestu uzima se u obzir razmišljanje potencijalnih korisnika usluga i način na koji oni pokušavaju da dođu do vašeg sadržaja.Cilj je privući što više posetilaca, naročito onih koji su usko zainteresovani za vaš sadržaj,dakle,seo optimizacija sajta je ekstremno važan korak.

Ukoliko potencijalni klijent želi da pronađe neki proizvod ili uslugu, on će ga u većini slučajeva prvo potražiti u guglovom SERP-u(organskoj pretrazi).Naravno, najveći uspeh bio bi taj da se vaš sadržaj nađe na prvoj stranici Gugla.

Ukoliko to pak nije slučaj ja cu vam pomoci da taj rezultat i dostignete.Paralelno sa boljim rejtingom prilikom pretrage, povećava se poseta vašem sajtu, što dalje dovodi do bolje realizacije proizvoda ili usluga koje nudite.

O pozicioniranju sajta na google(gugl)-u

Dakle,za teške ključne reči prve rezultate možemo videti za 3-4 meseca,kada kažem rezultate mislim na poziciju sajta za zadate ključne reči ali pomak mora biti vidljiv,od apsolutne ne vidljivosti da se stigne na 2-gu google stranicu,eventualno treću ako je baš ogromna konkurencija za zadati upit.

Mnogo toga zavisi i od osnovnih perfomansi vašeg sajta(brzina učitavanja sajta, takozvani best practise kod itd).

Dakle,moj zadatak je konstantni monitoring vašeg sajta,ispravke u kodu gde je to moguće da se poprave perfomanse,prilagođavanje meta tagova i još mnogo toga.Za kompletan proces optimizacije,mada taj proces nikada nije kompletan jer i vi kao vlasnik sajta trebate i posle optimizacije nastaviti raditi na popravljanju vašeg sajta(mislim na sadržaj,tekst,slike,video itd).

Jednostavno s vremena na vreme primetite da nešto moze bolje da izgleda pa to i odradite.Okvirni vremenski rok za odrađen posao kako treba je od 4-12 meseci.

S obzirom na vremensku specifičnost posla SEO optimizacije što se plaćanja tiče ono nije fiksno,zavisi od vrste sajta,utrošenog vremena itd a stvari funkcionišu tako da vi ostavite dogovoreni depozit za početak posla,a tek nakon obavljenog posla,kada budete bili zadovoljni pozicijom u pretrazi isplaćujete bonus sumu koju dogovorimo.Isto tako ja vam vraćam depozit ako ne odradim posao.

Ovakvim nacinom plaćanja želim da obezbedim sigurnost vama i sebi.Pri preuzimanju depozit-a dobijete potvrdu sa mojim potpisom i brojem lk i matičnim brojem da sam primio novac od vas kao depozit za dogovoreni posao.Tako ste i vi i ja bez razmišljanja sto se plaćanja tiče.

Ne radim SEO optimizaciju SPA sajtova pisanih u React-u, Angular-u,Vue-u i sličnim framework alatima i bibliotekama jer je to manje više nemoguća misija.

seo slika 1
seo optimizacija

Povecanje relevantne posete sajtu

Povećanje broja posetilaca vasem websajtu ima za cilj da se dođe do više potencijalnih kupaca i korisnika, a time i do veće zarade. Do povećanja broja poseta možemo doći korišćenjem raznih mera, taktika i postupaka za jačanje ukupnog saobraćaja na sajtu ili na svakoj web stranici pojedinačno.

U biti svaki vlasnik websajta bi želeo da mu sajt beleži porast broja posetilaca, pogovoto ciljanih posetilaca. Ipak, nema svaki vlasnik mogućnost reklame na televiziji ili u štampanim izdanjima, niti mogucnost neograničenog plaćanja na web-u.

Ova druga grupa koristi druge strategije i taktike kako bi povećali broj posetioca na sajtu ali i kako bi ih zadržali. Vrhunska seo optimizacija sajta je kljucna u pridobijanju novih i zadržavanja starih posetilaca.

Zašto izabrati baš mene za ovaj posao u okeanu ponuda na web-u?Zato što sam perfekcionista,detaljista,posedujem vrlo visok stepen odgovornosti,pošten sam,iskren, 9 godina sam u IT temi i ne povlačim se lako pred problemima već se hvatam u kostac sa problemima i rešavam ih.Ukratko to sam ja.

Možda je i najlakši deo posla izraditi sajt(iako to naravno nije lak posao i zavisi od zahteva samog sajta),ali to je tek prvi korak,tek onda počinje takozvana SEO borba(Search Engine Optimization for Google) za poziciju(ranking) na google-u koja moze trajati i mesecima jer,šta vam vredi ako imate sjajan sajt koji korisnici ne vide(ne nalazi se na prve 3 stranice u google pretrazi.

Ja ću vam biti podrška u toj borbi dok vaš sajt ne izađe na respektabilnu poziciju u google rankingu.Naravno,cilj je uvek isti(prva stranica u google pretrazi ali to je proces koji zahteva konstantan monitoring i prilagođavanje google zahtevima i pravljenje stalnih poboljšanja u optimizaciji da bi se napredovalo.

Tu ne postoje brza resenja.Treba puno znanja i puno iskustva za takav zadatak ali ja ću vam biti podrška kroz taj proces.

seo

Možete me kontaktirati email-om,telefonom (poziv ili viber) ili preko Facebook-a,kontakt informacije možete pronaći na stranici Kontakt.

SEO saveti za početnike

SEO optimizacija je relativno mlada disciplina, iako mnogi tvrde da postoji koliko i Internet. Od kad postoji princip sajtova i pretraživača, sajtovi se medjusobno nadmeću za što bolje mesto u rezultatima pretrage.

Sve strategije i podešavanja koje se vrše u cilju boljeg pozicioniranja na pretraživačima zovemo objedinjenim nazivom SEO (Search Engine Optimization).

SEO optimizacija sajtova je jedinstven način da se sajtovi organski pozicioniraju i da uz internet marketing zadrže postignute pozicije u dužem vremenskom periodu.

Svakoga dana na Google-u se obavi preko 3.5 milijardi pretraga. Ova impozantna cifra se odnosi samo na pomenuti pretraživač, da ne spominjemo sve ostale pretrazivače. Upravo zbog toga mesto na prvoj stranici rezultata pretraživača nije ni najmanje naivno - to je odlučujuci faktor za uspešan biznis.

SEO optimizacija sajtova je put do prve stranice na rezultatima pretrage.

SEO (Search Engine Optimization) bismo mogli definisati kao optimizaciju sajta za pretraživače.SEO optimizacija sajta je proces optimizovanja sajta da bi podigao kvantitet saobraćaja ka vašem sajtu.

SEO optimizacija sajta će vam pomoći da privučete ciljanu publiku, koju istinski zanima sadržaj vaseg sajta, jer joj pretraživač sajt preporučuje kao kvalitetan i relevantan.Pod organskim saobraćajem koji dolazi putem SERP-a, podrazumevamo saobraćaj koji se ne plaća.Svi veliki pretraživači, kao što su Google ili Bing, imaju primarne rezultate pretrage, gde su pobrojane web stranice i ostali sadržaji, kao što su slike, video zapisi ili lokalne liste.

Ovi sadržaji su rangirani na osnovu relevatnosti koju imaju za korisnike Interneta. Plaćeni oglasi se ne nalaze u organskim rezultatima pretrage.Jednostavno objašnjenje - postoje tri osnovna elementa - vi (sajt), pretraživač (npr Google) i osobe koje pretražuju internet.

Ako vi imate članak o zameni delova na autu, želite da Google prikaže vaš članak svima koji pretražuju „Kako promeniti deo na autu?“. SEO optimizacija sajta je način koji ce pretraživače ubediti da se baš vaša stranica prikaže publici, svaki put kada neko traži savete o zameni auto delova.

seo slika

Klijenti o mom radu

Vrhunski ranking optimizacijom za google

google ranking

Svaki vlasnik web sajta za cilj ima pozicioniranje na prvoj stranici Google-a. SEO optimizacija je način da se pozicionirate u vrhu Google rezultata pretrage i da tu i ostanete.Google algoritmi su dizajnirani da analiziraju koja je stranica relevantna za određenu ključnu reč.

Najrelevantnija web stranica se prikazuje prva u rezultatima pretrage, a nakon nje druga, treća itd. Lista stranica se naziva SERP.Kako biste bili prvi na SERP-u, morate biti sigurni da je Google indeksirao sajt.

Proveru da li je vaš sajt indeksiran mozete izvršiti pisući site:vas-domen. Ako u rezultatu pretrage vidite listu sa stranicama na vašem sajtu sajt je indeksiran.Kako bi se vaš sajt pojavljivao u rezultatima pretrage neophodno je da bude važan traženim ključnim rečima koje se unose u pretrazi.

Ako se vaš sajt ne pojavljuje na prvim stranicama rezultata pretrage, ne znaci da nije prisutan, već da nije optimizovan i da se možda nalazi na 50-oj strani SERP-a.Ako se sajt nalazi na 80-oj ili 35-oj strani rezultata pretrage, a zelite da budete na prvoj, postoje dva načina da se to i ostvari.Jedan način je plaćanje oglasa Google-u (Google Ads), a drugi je SEO optimizacija.

SEO optimizacija je način da se trajno dobro pozicionirate u pretrazi. Rezultati SEO-a se postižu dugotrajnim i pažljivim prilagođavanjem Google-ovim algoritmima, a faktori koji će vam pomoći u željenom pozicioniranju su sledeći:

  1. Originalan i relevantan sadržaj stranica.
  2. Beklinkovi koji dolaze sa sajtova visokog autoriteta.
  3. Optimizacija web sajta za mobilne uredjaje.
  4. Brzina učitavanja stranica.
  5. Pažljivo birane ključne reci.
  6. Starost domena(trajanje).
  7. SSL sertifikat za vas domen
  8. Podesavanje meta tagova.

Suma sumarum SEO optimizacija je čitava nauka,google nas pozicionira na osnovu vise od 200 faktora koje njegovi algoritmi analiziraju.

Ako želite da se profesionalno bavite SEO-m bilo bi dobro da imate u svom arsenalu barem osnove programiranja i da dalje širite svoja znanja čitajuci knjige i blogove relevantnih autora.To napominjem zato što uz dužno poštovanje svima 90% blogera to nisu.

up

Povoljna izrada sajtova

izrada sajtova

Vise informacija na sajtu