Popravljanje pozicije sajta u pretrazi

seo cover image

Ono što bi ste kao potencijalni klijent ili osoba koja je jednostavno samo radoznala i zanima je tema SEO optimizacije sajta trebali znati je da je seo optimizacija sajta proces,i da tu nema brzih rešenja jer google search engine i njegovi algoritmi radi veoma sporo(slično je i sa drugim search enginima kao što su Bing,Yahoo,DuckDuckGo ali je gugl najsporiji).

Moj intro video vama

Što se vremenskih ograničenja za obavljen posao optimizacije vašeg sajta tiče oni opet nisu egzaktni i zavise od mnogo parametara a ja ću se potruditi da vam ovde nabrojim osnovne parametre.

Prvi i verovatno najvažniji parametar je težina ključnih reči(keywords) sajta.Kada kažem težina,pod time mislim na konkurenciju koja je u pretrazi za zadatu ključnu reč.

Ono što je na mom sajtu izazov su ključne reči izrada sajtova Novi Sad,zatim SEO optimizacija Novi Sad i instalacija windows Novi Sad.Za te ključne reči konkurencija je veoma velika(desetine google stranica i stotine sajtova sa tom tematikom).

Google koristi preko 200 algoritama u SEO ocenjivanju svojih rezultata pretrage(ocene sajtova), a SEO obuhvata tehničke i kreativne aktivnosti da utiče i poboljša neke od tih poznatih signala.

Korisno je ne fokusirati se previše na pojedinačne signale rangiranja na vasem sajtu i pogledati širu sliku Google-a, da pruži najbolje odgovore onima koji pretrazuju.

Prema tome, SEO optimizacija sajta podrazumeva da je internet sajt pristupačan, tehnički ispravan, da koristi reči(keywords) koje ljudi kucaju u pretraživačima i pruža korisnicima koristan visoko kvalitetan i stručan sadržaj koji pomaže da se odgovori na zahtev korisnika.

Direktive ocenjivača za kvalitet pretrage na Google-u pružaju mnogo detalja i primera onoga što Google klasifikuje kao sadržaj i web sajtove visokog ili niskog kvaliteta, i oni akcenat stavljaju na to da žele da nagrade sajt(u seo smislu,rankiranju) koji jasno pokazuju svoju stručnost, pouzdanost i poverenje.

Google koristi algoritam zasnovan na hiperlinku za izračunavanje popularnosti i autoriteta sajta, i iako je Google danas mnogo sofisticiraniji, to je i dalje osnovni signal u rangiranju.

Prema tome, SEO može uključivati i aktivnosti koje pomažu da se poboljša broj i kvalitet tzv backlinkova (linkova koji ukazuju ka sajtu) sa drugih web sajtova.

Ova aktivnost u SEO svetu je poznata kao "bildovanje linkova" ka vasem sajtu.Povezivanje relevantnih i uglednih internet sajtova sa nekim internet sajtom je Google-u jak signal da je web sajt od važnosti za njegove korisnike, i da je relevantan da se pojavi u SERP-u(rezultatima pretrage za relevantne klučne reči).

Sta je SEO optimizacija sajta?

Gugl(Google) ocenjuje svoje rezultate pretrage u SERP-u uglavnom na osnovu relevantnosti i autoriteta stranica sa sajta koje je analizirao i uključio u svoj indeks, kako bi korisnicima obezbedio najbolji odgovor.

Koraci u procesu seo optimizacije sajta

Kako da sajt stigne na vrh google pretrage?

Analize ukazuju da internet stranice na prvoj stranici Google-a dobijaju oko 95% klikova(poseta), i studije pokazuju da rezultati koji se pojavljuju na višim pozicijama stranice dobijaju povećanu stopu klikova i više poseta.Seo optimizacija sajta ne samo da prilagođava vaš sajt za pretraživač, već i za korisnike koji pokušavaju da ga pronađu.

Na prvom mestu uzima se u obzir razmišljanje potencijalnih korisnika usluga i način na koji oni pokušavaju da dođu do vašeg sadržaja(sadrzaja vaseg sajta).Cilj je privući što više posetilaca, naročito onih koji su usko zainteresovani za sadržaj vaseg sajta,dakle,optimizacija sajta je ekstremno važan korak.

Ukoliko potencijalni klijent želi da pronađe neki proizvod ili uslugu, on će ga u većini slučajeva prvo potražiti u guglovom SERP-u(organskoj pretrazi).Naravno, najveći uspeh bio bi taj da se stranica vašeg sajta nađe na prvoj stranici Gugla.To znaci da ste odradili veoma dobar SEO posao.

Ukoliko to pak nije slučaj ja cu vam pomoci da taj rezultat i dostignete.Paralelno sa boljim rejtingom sajta prilikom pretrage, povećava se poseta vašem sajtu, što dalje dovodi do bolje realizacije proizvoda ili usluga koje nudite.

O pozicioniranju sajta na google(gugl)-u

Dakle,za teške ključne reči prve rezultate možemo videti za 3-4 meseca,kada kažem rezultate mislim na poziciju sajta za zadate ključne reči ali pomak mora biti vidljiv,od apsolutne ne vidljivosti da se stigne na 2-gu google stranicu,eventualno treću ako je baš ogromna konkurencija za zadati upit.

Mnogo toga zavisi i od osnovnih perfomansi vašeg sajta(brzina učitavanja sajta, takozvani best practise kod,CLS rezultat itd).

Dakle,moj zadatak je konstantni monitoring vašeg sajta,ispravke u kodu gde je to moguće da se poprave perfomanse,prilagođavanje meta tagova za sto bolji seo i još mnogo toga.

Za kompletan proces seo optimizacije sajta,mada taj proces nikada nije kompletan jer i vi kao vlasnik sajta trebate i posle optimizacije nastaviti raditi na popravljanju vašeg sajta(mislim na sadržaj,tekst,slike,video itd).

Jednostavno s vremena na vreme primetite da nešto moze bolje da izgleda pa to i odradite.Okvirni vremenski rok za odrađen posao kako treba je od 4-12 meseci a za bas teske kljucne reci koje gadjaju siroku publiku i duze.

S obzirom na vremensku specifičnost posla SEO optimizacije sajta što se plaćanja tiče ono nije fiksno,zavisi od vrste sajta,utrošenog vremena itd a stvari funkcionišu tako da vi ostavite dogovoreni depozit za početak posla,a tek nakon obavljenog posla,kada budete bili zadovoljni pozicijom u pretrazi isplaćujete bonus sumu koju dogovorimo.Isto tako ja vam vraćam depozit ako ne odradim posao.

Ovakvim načinom plaćanja želim da obezbedim sigurnost vama i sebi.Pri preuzimanju depozit-a dobijete potvrdu sa mojim potpisom i brojem lk i matičnim brojem da sam primio novac od vas kao depozit za dogovoreni posao seo optimizacije.Tako ste i vi i ja bez razmišljanja sto se plaćanja tiče.

Ne radim SEO optimizaciju SPA sajtova pisanih u React-u, Angular-u,Vue-u i sličnim framework alatima i bibliotekama jer je to manje više nemoguća misija jer crawler-i ne umeju čitati tekst formiran javascriptom vec samo HTML.

seo slika 1
seo optimizacija

Povećanje relevantne posete sajtu

Povećanje broja posetilaca vašem web sajtu ima za cilj da se dođe do više potencijalnih kupaca i korisnika, a time i do veće zarade. Do povećanja broja poseta možemo doći korišćenjem raznih mera,seo taktika i postupaka za jačanje ukupnog saobraćaja na sajtu ili na svakoj web stranici sajta pojedinačno.

U biti svaki vlasnik sajta bi želeo da mu sajt beleži porast broja posetilaca, pogovoto ciljanih posetilaca. Ipak, nema svaki vlasnik mogućnost reklame na televiziji ili u štampanim medijima, niti mogućnost neograničenog plaćanja na web-u.

Ova druga grupa koristi druge strategije i taktike kako bi povećali broj posetioca na sajtu ali i kako bi ih zadržali. Vrhunska seo optimizacija sajta je kljucna u pridobijanju novih i zadržavanja starih posetilaca.

Zašto izabrati baš mene za ovaj posao u okeanu ponuda na web-u?Zato što sam perfekcionista,detaljista,posedujem vrlo visok stepen odgovornosti,pošten sam,iskren, 15 godina sam u IT temi i ne povlačim se lako pred problemima već se hvatam u kostac sa problemima i rešavam ih.Ukratko to sam ja.

Možda je i najlakši deo posla izraditi sajt(iako to naravno nije lak posao i zavisi od zahteva samog sajta),ali to je tek prvi korak,tek onda počinje takozvana SEO borba(Search Engine Optimization for Google) za poziciju(ranking sajta) na google-u koja moze trajati i mesecima jer,šta vam vredi ako imate sjajan sajt koji korisnici ne vide(ne nalazi se na prve 3 stranice u google pretrazi.

Ja ću vam biti podrška u toj seo borbi dok vaš sajt ne izađe na respektabilnu poziciju u google rankingu.Naravno,cilj je uvek isti(prva stranica u google pretrazi ali to je proces koji zahteva konstantan monitoring i prilagođavanje google zahtevima i pravljenje stalnih poboljšanja u seo optimizaciji da bi vaš sajt napredovao.

Tu ne postoje brza resenja.Treba puno znanja i puno iskustva za takav zadatak ali ja ću vam biti podrška kroz taj proces.

seo

Možete me kontaktirati email-om,telefonom (poziv ili viber) ili preko Facebook-a,kontakt informacije možete pronaći na stranici Kontakt.

Saveti za početnike u optimizaciji sajta

SEO optimizacija sajta više nije tako mlada disciplina,ali kad zadjemo u samu srž tematike to je vrsta takmičenja izmedju vlasnika sajtova. Od kad postoje sajtovi i pretraživači sajtovi se medjusobno takmiče za što bolje mesto u rezultatima pretrage.

Sve strategije i podešavanja koje se vrše u cilju boljeg pozicioniranja sajta na pretraživačima zovemo objedinjenim nazivom SEO (Search Engine Optimization) ili na našem jeziku SEO optimizacija sajta.

SEO optimizacija sajta je način da se sajt prirodno pozicionira i da zadrži postignute poziciju u dugačkom vremenskom periodu.

Svakoga dana na Google-u se obavi preko 3.5 milijardi pretraživanja. Ova cifra se odnosi samo na gugl, da ne spominjemo sve ostale pretrazivače(Bing,Yahoo,Duck Duck Go itd). Upravo zbog toga mesto sajta na prvoj stranici pretrage nije ni najmanje naivno - to je odlučujuci faktor za uspešno poslovanje.

SEO optimizacija sajta je put do prve stranice u rezultatima pretrage.

SEO (Search Engine Optimization) bismo mogli definisati kao optimizaciju sajta za pretraživače.SEO optimizacija sajta je proces optimizovanja sajta da bi podigao kvantitet(količinu) saobraćaja ka vašem sajtu.

Optimizacija web sajta će vam pomoći da privučete ciljanu publiku, koju zanima baš sadržaj vašeg sajta, jer joj pretraživač sajt preporučuje kao kvalitetan i relevantan.

Pod prirodnim(organskim) saobraćajem koji dolazi putem SERP-a, podrazumevamo saobraćaj koji se ne plaća.Svi pretraživači, kao što su Google,Bing,Yahoo,Duck Duck Go,Yandex itd imaju osnovne rezultate pretrage, gde su pobrojani sajtovi,web stranice i ostali sadržaji, kao što su slike, video zapisi itd.

Ovi sajtovi su rangirani na osnovu relevatnosti koju imaju za korisnike web-a. Plaćeni oglasi se ne nalaze u organskim rezultatima pretrage,na primer,na google pretrazi se nalaze na vrhu markirani kao sponsored.

Pojednostavljeno - postoje 3 osnovna elementa u ovoj "igri" - vi (vaš sajt), pretraživač (npr Google,Bing,Yahoo) i osobe koje pretražuju web.

Pretpostavimo da vaš sajt ima stranicu o zameni delova na autu, i želite da Google prikaže baš vašu stranicu svima koji pretražuju Kako promeniti deo.Optimizacija sajta je put koji će pretraživače ubediti da se baš vaša web-stranica prikaže publici, svaki put kada neko traži savete o zadatoj temi.

seo slika

Vrhunski ranking sajta seo optimizacijom

google ranking

Svaki vlasnik web sajta kao cilj ima prvu stranicu Google-a.Optimizacija sajta i stranica je način da se pozicionirate u vrhu Google rezultata pretrage i da tu i ostanete(navodim gugl jer je najzastupljeniji na našem tržištu ali nikad ne zaboravite i ostale).

Google algoritmi su namenjeni da analiziraju koja je stranica relevantna za određenu ključnu reč.U danasnje vreme(2024) kada updejtujem ovu stranicu AI(artificial inteligence) ili na nasem jeziku veštačka inteligencija je integrisana u mnogo esencijalno bitnih gugl algoritama za ocenjivanje sajta ili stranice.

Najrelevantnija web stranica(prema gugl algoritmima) sa sajta se prikazuje prva u rezultatima prirodne pretrage.Lista stranica se naziva SERP.Kako biste bili uopste u SERP-u, morate biti sigurni da je Google indeksirao vas web sajt.

Proveru da li je vaš web sajt indeksiran možete uraditi pišući site:vas-domen. Ako u rezultatu vidite listu sa stranicama na vašem sajtu ,sajt je indeksiran.Ovde moram napomenuti da komanda site:vas-domen ne očitava nužno sve vaše indeksirane stranice.Da bi ste očitavali sve stranice morate registrovati vaš web sajt u google search console i tamo imate tačne podatke o vašem sajtu.

Google search console je besplatan guglov "alat" za vlasnike sajta.Kako bi se vaš sajt pojavljivao u rezultatima pretrage neophodno je da bude relevantan i kredibilan traženim ključnim rečima koje se unose u pretrazi.

Ako se vaš sajt ne pojavljuje na prvim stranicama rezultata pretrage, ne znači da nije prisutan, već da nije dobro optimizovan i da se možda nalazi na 50-oj strani pretrage.

Ako se sajt nalazi na 80-oj ili 35-oj strani rezultata pretrage, a želite da budete na prvoj, postoje dva načina da se to i ostvari.Jedan način je plaćanje oglasa Google-u (Google Ads), a drugi je SEO optimizacija sajta za guglove algoritme i zahteve istih.

SEO optimizacija sajta je način da se na duge staze dobro pozicionirate u pretrazi. Rezultati optimizacije se postižu dugotrajnim i pažljivim prilagođavanjem vašeg sajta Google-ovim algoritmima, a parametri koji će vam pomoći u željenom cilju(napomenuću samo neke jer svi ne mogu da stanu na stranicu) su sledeći:

  1. Originalan sadržaj stranica(u temi).
  2. Beklinkovi koji dolaze sa sajtova visokog kredibiliteta.
  3. Prilagodjenost sajta za mobilne uredjaje.
  4. Brzina učitavanja stranica(speed index).
  5. Pažljivo birane ključne reci za temu sajta.
  6. Starost domena(ako ima beklinkove).
  7. SSL(HTTPS) sertifikat za vaš domen(adresu sajta).
  8. Optimizacija materijala(slike i video-i).
  9. itd . . .

Suma sumarum SEO optimizacija je čitava nauka,google pozicionira naš sajt i stranice na osnovu vise od 200 faktora koje njegovi algoritmi analiziraju.

Ako želite da se profesionalno bavite SEO optimizacijom bilo bi dobro da imate u svom arsenalu barem osnove programiranja i da dalje širite svoja znanja čitajuci knjige i blogove relevantnih autora.To napominjem zato što uz dužno poštovanje svima 90% blogera to nisu.

up