Instalacija Windows 10,11 i Linux operativnih sistema povoljno.Svakim danom od 8-21 | Novi Sad 062/691914.

Instalacija Windows 10

Instalacija windows 10 i 11 operativnog sistema

Telefon 062/69-19-14.Svakim danom od 8-21.

Kupili ste novi računar ili laptop i trebate instalaciju operativnog sistema,ili,primećujete da vaš racunar radi čudno,probali ste da očistite istoriju u browser-u,očistili nepotrebne fajlove i ispraznili keš memoriju vašeg operativnog sistema a on i dalje radi sporo(čudno) i vreme je za reinstalaciju, ako su hardverske komponente zdrave,reinstalacija bi trebala da popravi stvari uz optimizaciju novo instaliranog windows 10 operativnog sistema.

VAŽNO! - Mnogo je ponuda za instalaciju windowsa 10 danas,ali ono što je najvažnije je zapravo aktivacija windowsa 10.Ako vam neko uradi instalaciju bez aktivacije,nećete dobijati potrebne update-se od Microsoft-a i vaš windows 10 će se brzo zagušiti(postaće neupotrebljiv).

Uvek pitajte da li se radi i aktivacija windowsa 10.

Ako i posle reinstalacije i optimizacije vaš OS i dalje radi čudno to znači da je problem u hardverskim komponentama(Hard-disk,Procesor,RAM-memorija),u najtežem slučaju matična ploča i da je vreme za dijagnostiku da se utvrdi koja to komponenta je ili načeta ili neispravna.

Ako vam se s vremena na vreme pojavljuje tzv plavi ekran smrti(Blue screen of death) ne zanemarujte tu pojavu jer je to siguran signal da je nešto vrlo ozbiljno narušeno u vašem windows 10 operativnom sistemu,ili u goroj varijanti hardverskim komponentama.

 Takođe pravim i instalaciju oba operativna sistema na istom računaru(Windows 10 i Linux), takozvani dual-boot sistem.

windows image

Popularni operativni sistemi u ponudi

Windows 11

windows 11

Minimalni sistemski zahtevi

- Procesor - min 1GHz

- Memorija - min 4GB/RAM

- Disk - min 64GB

Windows 10

windows 10

Minimalni sistemski zahtevi

- Procesor - min 1GHz

- Memorija - min 2GB/RAM

- Disk - min 16GB

Linux Ubuntu

linux ubuntu

Minimalni sistemski zahtevi

- Procesor - min 1-2GHz

- Memorija - min 2-4GB/RAM

- Disk - min 25GB

Linux Mint

linux mint

Minimalni sistemski zahtevi

- Procesor - min 1GHz

- Memorija - min 2GB/RAM

- Disk - min 20GB

Telep,Adice,Novo Naselje,Satelit

Delovi grada koji su mi najblizi(bukvalno ste do mene za par minuta peske) su Adice,Telep,Satelit i Novo Naselje pa mozete vrlo lako doci i peske ako vam je usluga potrebna.

Tacniju mapu gde se tacno nalazim mozete pronaci u delu kontakt u glavnom meniju sajta gore.

Okvirno mozete pogledati odmah na slici desno a precizno na gugl mapi u delu kontakt kako stici do Sumske 11i.

Autobusi koji staju u blizini(kod kovaca) su 52,53,54,55.Prva stanica posle GRAS-a gledano od grada ka Veterniku.

mapa dela novog sada

Saveti za izbor vašeg operativnog sistema

Više o izboru operativnog sistema pogledajte na mom youtube video-u OVDE.

Cena instalacije Windows 10 11 na vasem uređaju

Cena osnovnog podizanja je 2000 dinara i obuhvata instalaciju i podelu particija,cena sa aktivacijom Windows-a 10 je 2500 dinara.Cena kompletne instalacije obuhvata sledeće - instalaciju,podelu particija,aktivaciju,podešavanje windows security-ja,sklanjanje ulazne lozinke i jos neka podešavanja.

Ne izlazim na teren jer kod vas nemam sve potrebne alate da sigurno odradim posao koji sam preuzeo,radim u svom stanu..

Važno - Potreban mi je vaš email i password radi pravljenja vašeg Microsoft naloga ako zelite sklanjanje ulazne lozinke windows 10 operativnog sistema.Kao što sam napomenuo u tekstu iznad,instalacija bez aktivacije windowsa 10 je loše uradjen posao.Ako pak ne želite sklanjanje ulazne lozinke onda mi imejl nije potreban.

Hvala na vašem poverenju a ja ću vam se odužiti profesionalno i ozbiljno odrađenom uslugom.

Nudim i podršku nakon instalacije Windows 10 i 11

Operativni sistemi su komplikovani sistemi i verovatno će posle instalacije windows-a uvek biti neka sitnica koju bi ste želeli da promenite i prilagodite sebi,vaše je samo da instalirate teamviewer i izdiktirate mi pristupne podatke a ja ću ispraviti sitnice koje vam smetaju.Teamviewer mozete skinuti OVDE i instalirati ga na vaš racunar ili laptop lako.

teamviewer

Saveti za popravku perfomansi Windows OS-a

windows 10

Windows 10 je brži nego prethodne verzije operativnog sistema, ali možete lako optimizovati njegove performanse. Naučite kako da vaš računar radi brže:

Kako hardver nastavlja da se ubrzava, isto se dešava i sa softverom, a Windows 10 i 11 nije izuzetak.Problem sa mnoštvom priča o ubrzanju Windows-a je da vam govore da ugasite neke od najzabavnijih karakteristika operativnog sistema, kao što su vizuelni efekti.

Većina saveta vam pokazuju načine na koje možete ubrzati vaš Windows 10 sistem, bez ostećenja njegovog izgleda ili funkcionalnosti. Za ljude sa starijim, manje jakim mašinama, koji žele poboljšanje brzine, a ne mare za dodatne efekte, nekoliko saveta na kraju može poboljšati performanse sistema po cenu vizuelnog utiska.

Izbegavajte upotrebu raznih "Registry cleaner-a" čije se reklame stalno vrte svukuda na webu a vode samo do instalacije malware-a u vaš racunar.Nešto što je preporučljivo je da vam windows 10 bude uvek updejtovan.

Povremeno pogledajte opciju Windows updates u Settings, da vidite da li postoje neka bezbednosna ažuriranja koje bi trebalo da instalirate. Uradite ovo čak i ako još ne želite velike updates-e - možete te glavne opcije odložiti u istoj sekciji Settings.

Kao prvi korak za ubrzavanje vašeg windows 10 operativnog sistema deinstalirajte sve aplikacije koje ne koristite,time ćete osloboditi mesto na vašem hard disku a ujedno i olakšati "disanje" vašem procesoru,naročito ako je neka od tih aplikacija uključena u start-up aplikacije.

Možete prosto kliknuti desni klik na bilo koju neželjenu aplikaciju u Start meniju i odabrati opciju Uninstall. Ovo će odmah ukloniti program.

Vaš sledeci korak bi bio ogranicavanje procesa pri startovanju windows 10.To se radi u Task manager - u.Najlakši način da otvorite Task Manager je da pritisnete Ctrl-Shift-Esc. Pritisnite Startup karticu i videćete sve programe koji se učitavaju kada se pokrene Windows.

Okvir ima čak i kolonu koja pokazuje uticaj svakog programa na pokretanje. Status kolona pokazuje da li je programu omogućeno da se pokreće sa pokretanjem Windows-a ili ne. Možete ići desnim klikom na bilo koju stavku da promenite taj status.

Obično je jako lako da vidite ono što ne želite da se pokreće. Na primer, ako nikad ne koristite iTunes, verovatno vam iTunes Helper nije neophodan svo vreme.

Vas sledeći korak je čiscenje diska.U Start meniju, ukucajte Disk Cleanup. Tako otvarate alat za čišćenje diska koji je deo Windows-a već nekoliko generacija operativnih sistema. Disk Cleanup pronalazi neželjene stvari kao što su privremeni fajlovi, offline Web strane i instalacioni fajlovi na vašem računaru i nudi da ih obriše odjednom.

Možete čak otkriti da vam je i korpa za otpatke prepuna Ipak, ovo će imati primetni efekat na brzinu ako se drajv bliži popunjavanju.Ako nemate defragmentaciju diska redovno zakazanu, podesite istu u Optimize Drives alatu, koju možete pronaći tako što ćete otkucati u Cortana pretragu pored Start dugmeta.

Ako je vaš glavni disk SSD, ne treba da se opterećujete defragmentacijom, jer ne postoje pokretni delovi koji očitavaju disk.

Postoji veoma zanimljiva debata u vezi dodavanja RAM memorije.Neki ljudi tvrde da to popravlja perfomanse računara dok ja recimo prema mom bogatom iskustvu nisam zagovornik dodavanja RAM memorije.

Zašto?.Ja se vodim mišljenjem da je inženjer koji je projektovao odredjeni model računara bolje zna od svih "strucnjaka" da napravi balans izmedju procesora,hard diska,RAM memorije i ostalih delova hardwera.(ovo je samo moje mišljenje pa se ne morate voditi istim ali je logicno).

Kao poslednji korak u optimizaciji rada vaseg računara je provera prisustva virusa u vasem operativnom windows sistemu i njihovo uklanjanje ako su prisutni.Batalite sve lepe priče o sjajnim antivirus programima kao sto su Node,Norton,Awast itd jer će vam oni samo usporiti windows 10 i apsolutno su vam NEPOTREBNI .

Integrisani windows security vam je i više nego dovoljan.Pokrenite skeniranje sistema koje je prilično lako,i prilikom skeniranja windows security će pokupiti sve viruse koje primeti,vi ćete odabrati vrstu akcije za pronadjeni virus,tipa "karantin" ili "uklanjanje".

Napominjem da Microsoft mnoge programe koji u biti i nisu virusi deklariše kao viruse jer on prodaje te iste alate samo pod svojim imenom.

windows 10 podesavanja

Instalacija Linux

linux image

Ne bacajte vaš stari PC ili laptop jer može izuzetno lepo raditi ako ima minimalno 2GB/ram memorije i ako je 64-bitni sa Linux operativnim sistemom jer je Linux manje zahtevan što se tiče procesora.

Sto se tiče starih računara sa 32-bitnom mašinom na žalost više nijedan pristojan operativni sistem ih više ne podržava.

Instaliram i vršim optimizaciju svih vrsta Linux operativnog sistema.Linux ima široku ponudu podvrsta operativnog sistema koje ne bih nabrajao ovde.

Lično ja koristim Linux Ubuntu 20.04-LTS i prezadovoljan sam njegovim perfomansama.Svaki Linux OS je veoma brz u poređenju sa Windows operativnim sistemom i čest je izbor većine programera.

Manje,više,sve sto je u odeljku Windows napisano gore važi i za Linux,samo što se u Linux-u greske drugacije prikazuju.

Ako posedujete stariji računar ili laptop sa malom RAM-memorijom i slabijim procesorom i Windows je na njemu veoma spor ,preporučujem vam da instalirate neki operativni sistem iz Linux lepeze jer je mnogo lakši za rad uređaja i vaš stariji računar moze imati na taj način pristojne perfomanse.

Nudim podršku posle instalacije Linux-a

Operativni sistemi su komplikovani sistemi i verovatno će posle instalacije uvek biti neka sitnica koju bi ste želeli da promenite i prilagodite sebi,vaše je samo da instalirate teamviewer i izdiktirate mi pristupne podatke a ja ću ispraviti sitnice koje vam smetaju.

Teamviewer možete skinuti OVDE i instalirati ga na vaš racunar ili laptop lako.

Cena instalacije Linux-a

Cena osnovne instalacije bilo kojeg Linux-a je 2000 dinara,a sa svim ostalim podešavanjima i ubacivanjem programa za održavanje je 2500 dinara.

Važno - Dok je uređaj kod mene moja je OBAVEZA da vaš uredjaj ostane u zatečenom stanju pri prijemu istog.

Hvala na vašem poverenju a ja ću vam se odužiti profesionalno i ozbiljno odrađenom uslugom.

Klijenti o mom radu

Vas komentar ili pitanja u vezi mog rada mozete ostaviti na stranici komentari OVDE.

up