Instalacija Windows 10 i 11

Instalacija windows 10 i 11 operativnog sistema

Telefon 062/69-19-14.Svakim danom od 8-21.

Kupili ste novi računar ili laptop i trebate instalaciju operativnog sistema,ili,primećujete da vaš racunar radi čudno,probali ste da očistite istoriju u browser-u,očistili nepotrebne fajlove i ispraznili keš memoriju vašeg operativnog sistema a on i dalje radi sporo(čudno) i vreme je za reinstalaciju, ako su hardverske komponente zdrave,reinstalacija bi trebala da popravi stvari uz optimizaciju novo instaliranog windows 10 operativnog sistema.

VAŽNO! - Mnogo je ponuda za instalaciju windowsa 10 danas,ali ono što je najvažnije je zapravo aktivacija windowsa 10 i 11.Ako vam neko uradi instalaciju bez aktivacije,nećete dobijati potrebne update-se od Microsoft-a i vaš windows 10 ili 11 će se brzo zagušiti(postaće neupotrebljiv).

Uvek pitajte da li se radi i aktivacija windowsa 10 ili 11.

Ako i posle reinstalacije i optimizacije vaš OS i dalje radi čudno to znači da je problem u hardverskim komponentama(Hard-disk,Procesor,RAM-memorija),u najtežem slučaju matična ploča i da je vreme za dijagnostiku da se utvrdi koja to komponenta je ili načeta ili neispravna.

Ako vam se s vremena na vreme pojavljuje tzv plavi ekran smrti(Blue screen of death) ne zanemarujte tu pojavu jer je to siguran signal da je nešto vrlo ozbiljno narušeno u vašem windows 10 operativnom sistemu,ili u goroj varijanti hardverskim komponentama.

 Takođe pravim i instalaciju oba operativna sistema na istom računaru(Windows 10 ili 11 i Linux), takozvani dual-boot sistem.

Pogledajte moj video predstavljanja ispod

Saveti za izbor vašeg operativnog sistema

Cena instalacije Windows 10 ili 11

Cena osnovnog podizanja je 2000 dinara i obuhvata instalaciju i podelu particija,cena sa aktivacijom Windows-a 10 ili 11 je 2500 dinara.Cena kompletne instalacije obuhvata sledeće - instalaciju,podelu particija,aktivaciju,podešavanje windows security-ja,sklanjanje ulazne lozinke i jos neka podešavanja.

Ne izlazim na teren jer kod vas nemam sve potrebne alate da sigurno odradim posao koji sam preuzeo,radim u svom stanu..

Važno - Potreban mi je vaš email i password radi pravljenja vašeg Microsoft naloga ako zelite sklanjanje ulazne lozinke windows 10 ili 11 operativnog sistema.Kao što sam napomenuo u tekstu iznad,instalacija bez aktivacije windowsa 10 ili 11 je loše uradjen posao.Ako pak ne želite sklanjanje ulazne lozinke onda mi imejl nije potreban.

Hvala na vašem poverenju a ja ću vam se odužiti profesionalno i ozbiljno odrađenom uslugom.

Gledajte TV strimove na linkovima ispod.

TV AP SK MAX AS N1 RTS NOVA HRT

Sta je Windows?

Microsoft Windovs je grupa nekoliko vlasničkih familija grafičkih operativnih sistema koje je razvio i plasirao Microsoft. Svaka porodica brine o određenom sektoru računarske industrije. Na primer, Vindovs NT za potrošače, Vindovs Server za servere i Vindovs IoT za ugrađene sisteme. Zastarele Vindovs porodice uključuju Vindovs 9k, Vindovs Mobile i Vindovs Phone.

Prva verzija Windovs-a objavljena je 20-tog novembra 1985-te kao grafička školjka operativnog sistema za MS-DOS kao odgovor na rastuće interesovanje za grafičke korisničke interfejse.

Windovs je najpopularniji desktop operativni sistem na svetu, sa 70% tržišnog udela od marta 2023ce prema . Međutim, Vindovs nije najkorišćeniji operativni sistem kada uključuje i mobilne i desktop operativne sisteme, zbog ogromnog rasta Android-a.

Od septembra 2022. najnovija verzija Windovs-a je Windovs 11 za računare i tablete, Vindovs 11 Enterprise za korporacije i Vindovs Server 2022 za servere.

Zasto koristiti Windows?

Svako ko je ikada koristio računar upoznat je sa operativnim sistemom Windovs. Windovs je operativni sistem izbora za brojne brendove kao što su HP, Acer i Dell. Čini se da se svi ne mogu zasititi toga, ali šta je sa ovim operativnim sistemom? Zašto je Windovs operativni sistem toliko popularan?

Windovs operativni sistem je popularan jer ima jednostavan korisnički interfejs, pristupačan je i kompatibilan je sa različitim tipovima softvera i hardvera.

Windovs nije jedini operativni sistem za računare. Različiti proizvođači računara imaju druge operativne sisteme za svoje uređaje.

Microsoft je predstavio Windovs u vreme kada su računari postali mainstream. Tokom ovog perioda, opcije su bile ograničene. Postojao je operativni sistem Macintos, ali je bio preskup. UNIKS je takođe bio dostupan, ali su i njegove mašine bile skupe. Ove opcije ne samo da su bile skupe, već i teže za korišćenje.Windovs je bio očigledan izbor sa pristupačnim i lakim za korišćenje iskustvom. Ova prednost je OS-u dala prednost na tržištu i od tada je u prednosti.

Windows 11 - opis

Windovs 11 je najnovije izdanje Microsoft-ovog Windovs operativnog sistema, objavljeno 5. oktobra 2021. To je besplatna nadogradnja na svog prethodnika, Windovs 10, i dostupna je za sve Windovs 10 uređaje koji ispunjavaju nove Windovs 11 zahteve.Moze i direktno da se instalira.

Windovs 11 sadrži velike promene u Windovs jezgru uključujući redizajniran meni Start, zamenu njegovih "živih pločica" sa zasebnim panelom Vidžeti na traci zadataka, mogućnost kreiranja popločanih skupova prozora koji mogu se minimizirati i vratiti sa trake zadataka kao grupa, a nove tehnologije za igre nasleđene od Xbox Series Ks i Series S, kao što su Auto HDR i DirectStorage na kompatibilnom hardveru.

Internet Eksplorer je zamenjen sa Microsoft Edge zasnovanim na Chromium-u kao podrazumevani veb pretraživač, kao što je njegov prethodnik, Windovs 10, a Microsoft Teams je integrisan u Windovs školjku.

windows 11
windows 10

Windows 10 - opis

Windovs 10 je glavno izdanje Microsoft-ovog Windovs operativnog sistema. On je direktan naslednik Windovs 8, koji je objavljen skoro dve godine ranije.

Pušten je u proizvodnju 15. jula 2015. godine, a kasnije u prodaju 29. jula 2015. godine. Windovs 10 je stavljen na raspolaganje za preuzimanje kao besplatna nadogradnja za maloprodajne kopije Windovs 8 korisnika preko Windovs prodavnice, a za korisnike Windovs 7 preko Windovs Update-a.

Windovs 10 stalno dobija nove verzije, koje su korisnicima dostupne bez dodatnih troškova, pored dodatnih testnih verzija operativnog sistema Windovs 10 koje su dostupne Windovs insajderima.

Uređaji u poslovnim okruženjima mogu da primaju ova ažuriranja sporijim tempom ili da koriste dugoročne prekretnice podrške koje dobijaju samo najvaznija ažuriranja, kao što su bezbednosne zakrpe, tokom svog desetogodišnjeg životnog veka produžene podrške.U junu 2021, Microsoft je najavio da će podrška za izdanja Windovs 10 koja nisu namenjena za dugoročne usluge prestati 14. oktobra 2025. godine.

Popularni operativni sistemi u ponudi

Windows 11

windows 11

Minimalni sistemski zahtevi

- Procesor - min 1GHz

- Memorija - min 4GB/RAM

- Disk - min 64GB

Windows 10

windows 10

Minimalni sistemski zahtevi

- Procesor - min 1GHz

- Memorija - min 2GB/RAM

- Disk - min 16GB

Linux Ubuntu

linux ubuntu

Minimalni sistemski zahtevi

- Procesor - min 1-2GHz

- Memorija - min 2-4GB/RAM

- Disk - min 25GB

Linux Mint

linux mint

Minimalni sistemski zahtevi

- Procesor - min 1GHz

- Memorija - min 2GB/RAM

- Disk - min 20GB

teamviewer

Nudim i podršku nakon instalacije Windows 10 ili 11

Operativni sistemi su komplikovani sistemi i verovatno će posle instalacije windows-a uvek biti neka sitnica koju bi ste želeli da promenite i prilagodite sebi.

Vaše je samo da instalirate teamviewer i izdiktirate mi pristupne podatke a ja ću ispraviti sitnice koje vam smetaju.Teamviewer mozete skinuti OVDE i instalirati ga na vaš racunar ili laptop lako.

Telep,Adice,Novo Naselje,Satelit

Delovi grada koji su mi najblizi(bukvalno ste do mene za par minuta peske) su Adice,Telep,Satelit i Novo Naselje pa mozete vrlo lako doci i peske ako vam je usluga potrebna.

Tacniju mapu gde se tacno nalazim mozete pronaci u delu kontakt u glavnom meniju sajta gore.

Okvirno mozete pogledati odmah na slici desno a precizno na gugl mapi u delu kontakt kako stici do Sumske 11i.

Autobusi koji staju u blizini(kod kovaca) su 52,53,54,55.Prva stanica posle GRAS-a gledano od grada ka Veterniku.

mapa dela novog sada

Saveti za popravku perfomansi Windows OS-a

windows 10

Windows 10 a i 11 je brži nego prethodne verzije operativnog sistema, ali možete lako optimizovati njegove performanse. Naučite kako da vaš računar radi brže:

Kako hardver nastavlja da se ubrzava, isto se dešava i sa softverom, a Windows 10 i 11 nije izuzetak.Problem sa mnoštvom priča o ubrzanju Windows-a je da vam govore da ugasite neke od najzabavnijih karakteristika operativnog sistema, kao što su vizuelni efekti.

Većina saveta vam pokazuju načine na koje možete ubrzati vaš Windows 10 sistem, bez ostećenja njegovog izgleda ili funkcionalnosti. Za ljude sa starijim, manje jakim mašinama, koji žele poboljšanje brzine, a ne mare za dodatne efekte, nekoliko saveta na kraju može poboljšati performanse sistema po cenu vizuelnog utiska.

Izbegavajte upotrebu raznih "Registry cleaner-a" čije se reklame stalno vrte svukuda na webu a vode samo do instalacije malware-a u vaš racunar.Nešto što je preporučljivo je da vam windows 10 bude uvek updejtovan.

Povremeno pogledajte opciju Windows updates u Settings, da vidite da li postoje neka bezbednosna ažuriranja koje bi trebalo da instalirate. Uradite ovo čak i ako još ne želite velike updates-e - možete te glavne opcije odložiti u istoj sekciji Settings.

Kao prvi korak za ubrzavanje vašeg windows 10 operativnog sistema deinstalirajte sve aplikacije koje ne koristite,time ćete osloboditi mesto na vašem hard disku a ujedno i olakšati "disanje" vašem procesoru,naročito ako je neka od tih aplikacija uključena u start-up aplikacije.

Možete prosto kliknuti desni klik na bilo koju neželjenu aplikaciju u Start meniju i odabrati opciju Uninstall. Ovo će odmah ukloniti program.

Vaš sledeci korak bi bio ogranicavanje procesa pri startovanju windows 10 ili 11.To se radi u Task manager - u.Najlakši način da otvorite Task Manager je da pritisnete Ctrl-Shift-Esc. Pritisnite Startup karticu i videćete sve programe koji se učitavaju kada se pokrene Windows.

Okvir ima čak i kolonu koja pokazuje uticaj svakog programa na pokretanje. Status kolona pokazuje da li je programu omogućeno da se pokreće sa pokretanjem Windows-a ili ne. Možete ići desnim klikom na bilo koju stavku da promenite taj status.

Obično je jako lako da vidite ono što ne želite da se pokreće. Na primer, ako nikad ne koristite iTunes, verovatno vam iTunes Helper nije neophodan svo vreme.

Vas sledeći korak je čiscenje diska.U Start meniju, ukucajte Disk Cleanup. Tako otvarate alat za čišćenje diska koji je deo Windows-a već nekoliko generacija operativnih sistema. Disk Cleanup pronalazi neželjene stvari kao što su privremeni fajlovi, offline Web strane i instalacioni fajlovi na vašem računaru i nudi da ih obriše odjednom.

Možete čak otkriti da vam je i korpa za otpatke prepuna Ipak, ovo će imati primetni efekat na brzinu ako se drajv bliži popunjavanju.Ako nemate defragmentaciju diska redovno zakazanu, podesite istu u Optimize Drives alatu, koju možete pronaći tako što ćete otkucati u Cortana pretragu pored Start dugmeta.

Ako je vaš glavni disk SSD, ne treba da se opterećujete defragmentacijom, jer ne postoje pokretni delovi koji očitavaju disk.

Postoji veoma zanimljiva debata u vezi dodavanja RAM memorije.Neki ljudi tvrde da to popravlja perfomanse računara dok ja recimo prema mom bogatom iskustvu nisam zagovornik dodavanja RAM memorije.

Zašto?.Ja se vodim mišljenjem da je inženjer koji je projektovao odredjeni model računara bolje zna od svih "strucnjaka" da napravi balans izmedju procesora,hard diska,RAM memorije i ostalih delova hardwera.(ovo je samo moje mišljenje pa se ne morate voditi istim ali je logicno).

Kao poslednji korak u optimizaciji rada vaseg računara je provera prisustva virusa u vasem operativnom windows sistemu i njihovo uklanjanje ako su prisutni.Batalite sve lepe priče o sjajnim antivirus programima kao sto su Node,Norton,Awast itd jer će vam oni samo usporiti windows 10 ili 11 i apsolutno su vam NEPOTREBNI .

Integrisani windows security vam je i više nego dovoljan.Pokrenite skeniranje sistema koje je prilično lako,i prilikom skeniranja windows security će pokupiti sve viruse koje primeti,vi ćete odabrati vrstu akcije za pronadjeni virus,tipa "karantin" ili "uklanjanje".

Napominjem da Microsoft mnoge programe koji u biti i nisu virusi deklariše kao viruse jer on prodaje te iste alate samo pod svojim imenom.

windows 10 podesavanja

Klijenti o mom radu

up

Povoljna izrada sajtova

izrada sajtova

Vise informacija na sajtu