Instalacija Windows 10,11 i Linux

windows linux image

Instalacija operativnog sistema

Kupili ste novi računar ili laptop i trebate instalaciju operativnog sistema,ili,primećujete da vaš racunar radi čudno,probali ste da očistite istoriju u browser-u,očistili nepotrebne fajlove i ispraznili keš memoriju vašeg operativnog sistema a on i dalje radi sporo(čudno) i vreme je za reinstalaciju.

Ako su hardverske komponente zdrave,reinstalacija bi trebala da popravi stvari uz optimizaciju novo instaliranog windows 10 operativnog sistema.

VAŽNO! - Mnogo je ponuda za instalaciju windowsa 10 danas,ali ono što je najvažnije je zapravo aktivacija windowsa 10 i 11.Ako vam neko uradi instalaciju bez aktivacije,nećete dobijati potrebne update-se od Microsoft-a i vaš windows 10 ili 11 će se brzo zagušiti(postaće neupotrebljiv).Radim i aktivaciju.

Uvek pitajte da li se radi i aktivacija windowsa 10 ili 11.

Ako i posle reinstalacije i optimizacije vaš OS i dalje radi čudno to znači da je problem u hardverskim komponentama(Hard-disk,Procesor,RAM-memorija),u najtežem slučaju matična ploča i da je vreme za dijagnostiku da se utvrdi koja to komponenta je ili načeta ili neispravna.

plavi ekran smrti windows 1

Ako vam se s vremena na vreme pojavljuje tzv plavi ekran smrti(Blue screen of death) kao na slici iznad ne zanemarujte tu pojavu jer je to siguran signal da je nešto vrlo ozbiljno narušeno u vašem windows 10 operativnom sistemu,ili u goroj varijanti hardverskim komponentama.

 Takođe radim i instalaciju dva operativna sistema na istom računaru, takozvani dual-boot sistem.

Saveti za izbor operativnog sistema

Pogledajte video o izboru operativnog sistema ispod.

Cena instalacije Windows 10,11 i Linux

Cena podizanja je 2500.Cena kompletne instalacije obuhvata sledeće - instalaciju,podelu particija,podešavanje windows security-ja,sklanjanje ulazne lozinke,aktivaciju operativnog sistema i još neka podešavanja.

Ne izlazim na teren jer kod vas nemam sve potrebne alate da sigurno odradim posao koji smo preuzeo.

Važno - Potreban mi je vaš email i password radi pravljenja vašeg Microsoft naloga ako želite sklanjanje ulazne lozinke windows 10 ili 11 operativnog sistema.Ako pak ne želite sklanjanje ulazne lozinke onda mi imejl nije potreban.

Hvala na vašem poverenju a ja ću vam se odužiti profesionalno odrađenom uslugom.

Sta je Windows?

Microsoft Windovs je grupa nekoliko vlasničkih familija grafičkih operativnih sistema koje je razvio i plasirao Microsoft. Svaka porodica brine o određenom sektoru računarske industrije.

Na primer, Windovs NT za potrošače, Windovs Server za servere i Windovs IoT za ugrađene sisteme. Zastarele Windovs porodice uključuju Windovs 9k, Windovs Mobile i Windovs Phone.

Prva verzija Windovs-a objavljena je 20-tog novembra 1985-te kao grafička školjka operativnog sistema za MS-DOS kao odgovor na rastuće interesovanje za grafičke korisničke interfejse.

Windovs je najpopularniji desktop operativni sistem na svetu, sa 70% tržišnog udela od marta 2023ce prema . Međutim, Windows nije najkorišćeniji operativni sistem kada uključuje i mobilne i desktop operativne sisteme, zbog ogromnog rasta Android-a.

Od septembra 2022. najnovija verzija Windows-a je Windows 11 za računare i tablete, Windovs 11 Enterprise za korporacije i Windows Server 2022 za servere.

Zašto koristiti Windows?

Svako ko je ikada koristio računar upoznat je sa operativnim sistemom Windovs. Windovs je operativni sistem izbora za brojne brendove kao što su HP, Acer i Dell.

Čini se da se svi ne mogu zasititi toga, ali šta je sa ovim operativnim sistemom? Zašto je Windovs operativni sistem toliko popularan?

Windovs operativni sistem je popularan jer ima jednostavan korisnički interfejs, pristupačan je i kompatibilan je sa različitim tipovima softvera i hardvera.

Windows nije jedini operativni sistem za računare. Različiti proizvođači računara imaju druge operativne sisteme za svoje uređaje.

Microsoft je predstavio Windows u vreme kada su računari postali mainstream. Tokom ovog perioda, opcije su bile ograničene. Postojao je operativni sistem Macintos, ali je bio preskup. UNIKS je takođe bio dostupan, ali su i njegove mašine bile skupe.

Ove opcije ne samo da su bile skupe, već i teže za korišćenje.Windows je bio očigledan izbor sa pristupačnim i lakim za korišćenje iskustvom. Ova prednost je OS-u dala prednost na tržištu i od tada je u prednosti.

Windows 11 - opis

Windovs 11 je najnovije izdanje Microsoft-ovog Windows operativnog sistema, objavljeno 5. oktobra 2021. To je besplatna nadogradnja na svog prethodnika, Windows 10, i dostupna je za sve Windows 10 uređaje koji ispunjavaju nove Windows 11 zahteve.Može i direktno da se instalira.

Windows 11 sadrži velike promene u Windows jezgru uključujući redizajniran meni Start, zamenu njegovih "živih pločica" sa zasebnim panelom Vidžeti na traci zadataka, mogućnost kreiranja popločanih skupova prozora koji mogu se minimizirati i vratiti sa trake zadataka kao grupa, a nove tehnologije za igre nasleđene od Xbox Series Ks i Series S, kao što su Auto HDR i DirectStorage na kompatibilnom hardveru.

Internet Eksplorer je zamenjen sa Microsoft Edge zasnovanim na Chromium-u kao podrazumevani web pretraživač, kao što je njegov prethodnik, Windows 10, a Microsoft Teams je integrisan u Windows školjku.

windows 11
windows 10

Windows 10 - opis

Windows 10 je glavno izdanje Microsoft-ovog Windows operativnog sistema. On je direktan naslednik Windows 8, koji je objavljen skoro dve godine ranije.

Pušten je u proizvodnju 15. jula 2015. godine, a kasnije u prodaju 29. jula 2015. godine. Windows 10 je stavljen na raspolaganje za preuzimanje kao besplatna nadogradnja za maloprodajne kopije Windows 8 korisnika preko Windows prodavnice, a za korisnike Windows 7 preko Windows Update-a.

Windows 10 stalno dobija nove verzije, koje su korisnicima dostupne bez dodatnih troškova, pored dodatnih testnih verzija operativnog sistema Windows 10 koje su dostupne Windows insajderima.

Uređaji u poslovnim okruženjima mogu da primaju ova ažuriranja sporijim tempom ili da koriste dugoročne prekretnice podrške koje dobijaju samo najvaznija ažuriranja, kao što su bezbednosne zakrpe, tokom svog desetogodišnjeg životnog veka produžene podrške.

U junu 2021, Microsoft je najavio da će podrška za izdanja Windows 10 koja nisu namenjena za dugoročne usluge prestati 14. oktobra 2025. godine.

Popularni Windows sistemi u ponudi

Windows 11 Home

windows 11 home

Minimalni sistemski zahtevi

- Procesor - min 1GHz

- Memorija - min 4GB/RAM

- Disk - min 64GB

Windows 10 Home

windows 10 home

Minimalni sistemski zahtevi

- Procesor - min 1GHz

- Memorija - min 2GB/RAM

- Disk - min 16GB

Windows 11 Pro

windows 11 pro

Minimalni sistemski zahtevi

- Procesor - min 1GHz

- Memorija - min 4GB/RAM

- Disk - min 64GB

Windows 10 Pro

windows 10 pro

Minimalni sistemski zahtevi

- Procesor - min 1GHz

- Memorija - min 2GB/RAM

- Disk - min 16GB

Kako do mene?

Najblizi delovi grada su Novo naselje,Telep,Adice i Veternik.Bukvalno mozete doći peške.Autobusi koji staju u blizini su 52,53,54,55(kod Kovača).Prva autobuska stanica posle GRAS-a gledano od grada ka periferiji.

Tačniju mapu gde se tačno nalazim možete pronaći u delu kontakt u glavnom meniju sajta gore.A precizno na gugl mapi u delu kontakt kako stići do Šumske 11i.Samo na mapi kliknite na putanja i dobićete rutu kako stići do mene.

Instalacija Linux

Linux je sjajan i za uredjaj lagan operativni sistem sa kojim vaš računar ili laptop jednostavno poleti.

Takodje,ne bacajte vaš stari PC ili laptop jer može izuzetno lepo raditi ako ima minimalno 2GB/ram memorije i ako je 64-bitni sa Linux operativnim sistemom jer je Linux manje zahtevan što se tiče procesora.

Sto se tiče starih računara sa 32-bitnom mašinom na žalost više nijedan pristojan operativni sistem ih više ne podržava.

Instaliram i vršim optimizaciju svih vrsta Linux operativnog sistema.Linux ima široku ponudu podvrsta operativnog sistema koje ne bih nabrajao ovde.

Lično koristim Linux Ubuntu 20.04-LTS i prezadovoljan sam njegovim perfomansama.Svaki Linux OS je veoma brz u poređenju sa popularnijim operativnim sistemom i čest je izbor većine programera.

Ako posedujete stariji računar ili laptop sa malom RAM-memorijom i slabijim procesorom i drugi OS je na njemu veoma spor ,preporučujem vam da instalirate neki operativni sistem iz Linux lepeze jer je mnogo lakši za rad uređaja i vaš stariji računar moze imati na taj način pristojne perfomanse.

linux image

Sta je Linux?

Od pametnih telefona do automobila, superkompjutera i kućnih aparata, kućnih desktopa do poslovnih servera, Linux operativni sistem je svuda.

Linux postoji od sredine 1990-ih i od tada je dostigao korisničku bazu koja se proteže širom sveta. Linux je zapravo svuda: u vašim telefonima, termostatima, u vašim automobilima, frižiderima, Roku uređajima i televizorima. Takođe pokreće većinu interneta, svih 500 najboljih svetskih superkompjutera i svetske berze.

Ali osim što je platforma izbora za pokretanje desktop računara, servera i ugrađenih sistema širom sveta, Linux je jedan od najpouzdanijih, najbezbednijih i najlakših operativnih sistema dostupnih.

Evo svih informacija koje su vam potrebne da biste se upoznali sa Linux platformom.

Linux je operativni sistem. U stvari, jedna od najpopularnijih platformi na planeti, Android, pokreće Linux operativni sistem. Operativni sistem je softver koji upravlja svim hardverskim resursima povezanim sa vašom radnom površinom ili laptopom.

Pojednostavljeno rečeno, operativni sistem upravlja komunikacijom između vašeg softvera i hardvera. Bez operativnog sistema, softver ne bi funkcionisao.

Linux operativni sistem se sastoji od nekoliko različitih delova:

Bootloader – Softver koji upravlja procesom pokretanja vašeg računara. Za većinu korisnika, ovo će jednostavno biti početni ekran koji se pojavljuje i na kraju odlazi da bi se pokrenuo operativni sistem.

Kernel – Ovo je jedan deo celine koji se zapravo zove Linuks. Kernel je jezgro sistema i upravlja CPU-om, memorijom i perifernim uređajima. Kernel je najniži nivo OS-a.

Init sistem – Ovo je podsistem koji pokreće korisnički prostor i zadužen je za kontrolu demona. Jedan od najčešće korišćenih init sistema je sistemd, koji je takođe jedan od najkontroverznijih. Init sistem je taj koji upravlja procesom pokretanja, nakon što se početno pokretanje preda iz pokretača.

Daemon – Ovo su pozadinske usluge (štampanje, zvuk, zakazivanje, itd.) koje se pokreću tokom pokretanja ili nakon što se prijavite na radnu površinu.

Grafički server – Ovo je podsistem koji prikazuje grafiku na vašem monitoru. Obično se naziva Ks server ili samo Ks.

Desktop okruženje – Ovo je deo sa kojim korisnici zapravo komuniciraju. Postoji mnogo desktop okruženja koje možete izabrati (GNOME, Cinnamon, Mate, Pantheon, Enlightenment, KDE, Ksfce, itd.). Svako desktop okruženje uključuje ugrađene aplikacije (kao što su menadžeri datoteka, alati za konfiguraciju, veb pretraživači i igre).

Aplikacije – Desktop okruženja nude čitav niz aplikacija. Baš kao i drugi operativni sistemi, Linux nudi hiljade i hiljade visokokvalitetnih aplikacija.

Zašto koristiti Linux?

Ovo je jedno pitanje koje većina ljudi postavlja. Zašto se mučiti sa učenjem potpuno drugačijeg računarskog okruženja, kada operativni sistem koji se isporučuje sa većinom desktopa, laptopova i servera radi sasvim dobro?

Da bih odgovorio na to pitanje, postavio bih još jedno pitanje. Da li taj operativni sistem koji trenutno koristite zaista radi sasvim dobro? Da li se borite sa preprekama kao što su virusi, zlonamerni softver, usporavanja, rušenja, skupe popravke i naknade za licenciranje?

Ako se borite sa gore navedenim, Linux bi mogao biti savršena platforma za vas. Linux je evoluirao u jedan od najpouzdanijih kompjuterskih ekosistema na planeti. Kombinujte tu pouzdanost sa nultom cenom ulaska i imate savršeno rešenje za desktop platformu.

Tako je, nula troškova ulaza ... kao u besplatnom. Možete instalirati Linuks na onoliko računara koliko želite bez plaćanja centa za softver ili licenciranje servera.

Hajde da pogledamo cenu Linux servera u poređenju sa Microsoft Serverom 2016. Cena Microsoft Server 2016 Standard izdanja je 882,00 USD (kupljeno direktno od Microsoft-a). To ne uključuje licencu za klijentski pristup (CAL) i licence za drugi softver koji ćete možda morati da pokrenete (kao što je baza podataka, veb server, server za poštu, itd.).

Na primer, CAL za jednog korisnika, za Microsoft Server 2016, košta 38,00 USD. Ako treba da dodate 10 korisnika, na primer, to je 388,00 dolara više za licenciranje serverskog softvera.

Sa Linux serverom, sve je besplatno i lako se instalira. U stvari, instaliranje potpunog veb servera (koji uključuje server baze podataka) udaljeno je samo nekoliko klikova ili komandi (pogledajte Easy LAMP Server Installation da biste dobili ideju koliko jednostavno može biti).

Ako nula troškova nije dovoljna da vas osvoji – šta je sa operativnim sistemom koji će raditi, bez problema, sve dok ga koristite? Koristim Linux skoro 15 godina i nisam imao problema sa ransomvare-om, malverom ili virusima.

Linux je generalno daleko manje ranjiv na takve napade. Što se tiče ponovnog pokretanja servera, ona su neophodna samo ako je kernel ažuriran. Nije neobično da Linux server traje godinama bez ponovnog pokretanja. Ako pratite redovna preporučena ažuriranja, stabilnost i pouzdanost su praktično zagarantovani.

Linux se takođe distribuira pod licencom otvorenog koda. Otvoreni kod prati ove ključne principe:

Sloboda pokretanja programa, za bilo koju svrhu.

Sloboda da proučavate kako program funkcioniše i menjate ga tako da radi ono što želite.

Sloboda redistribucije kopija kako biste mogli pomoći svom bližnjem.

Sloboda da distribuirate kopije vaših modifikovanih verzija drugima.

Ove tačke su ključne za razumevanje zajednice koja radi zajedno na stvaranju Linux platforme. Bez sumnje, Linux je operativni sistem koji je od ljudi, za ljude. Ova načela su takođe glavni faktor zašto mnogi ljudi biraju Linux. Reč je o slobodi korišćenja i slobodi izbora.

linux mint

Linux Mint - opis

Linux Mint je Linux distribucija vođena zajednicama zasnovana na Ubuntu-u (koji je zauzvrat zasnovan na Debian-u), u paketu sa raznim besplatnim aplikacijama otvorenog koda.

Može da obezbedi potpunu multimedijalnu podršku za one koji odluče da uključe vlasnički softver kao što su multimedijalni kodeci.

U poređenju sa Ubuntu-om, podrazumevano koristi drugačiji Cinnamon interfejs(slican Windows-u), koristeći drugačiji, tradicionalniji izgled koji se može prilagoditi prevlačenjem apleta i kreiranjem panela.

Novi apleti se takođe mogu preuzeti.

Linux Mint projekat je kreirao Kleman Lefevr i aktivno ga održavaju Linux Mint tim i zajednica.

Linux Ubuntu - opis

Ubuntu je Linux distribucija zasnovana na Debianu i sastavljena uglavnom od besplatnog softvera otvorenog koda. Ubuntu je zvanično objavljen u tri izdanja: Desktop, Server, i Core za uređaje Interneta stvari i robote. Sva izdanja mogu da rade samo na računaru ili na virtuelnoj mašini.

Ubuntu je popularan operativni sistem za računarstvo u oblaku, sa podrškom za OpenStack. Ubuntu-ova podrazumevana radna površina je promenjena sa unutrašnjeg Uniti na GNOME nakon skoro 6,5 godina u 2017. nakon objavljivanja verzije 17.10.

Ubuntu se izdaje svakih šest meseci, sa izdanjima za dugoročnu podršku (LTS) svake dve godine. Od aprila 2023., najnovije izdanje je 23.04, a trenutno izdanje za dugoročnu podršku je 22.10.

Ubuntu je razvila britanska kompanija Canonical, i zajednica drugih programera, pod meritokratskim modelom upravljanja. Canonical obezbeđuje bezbednosna ažuriranja i podršku za svako izdanje Ubuntu-a, počevši od datuma izdavanja pa sve dok izdanje ne dostigne naznačeni datum završetka.

Canonical ostvaruje prihod prodajom premium usluga vezanih za Ubuntu i donacijama onih koji preuzimaju Ubuntu softver.Ubuntu je dobio ime po Nguni filozofiji ubuntua, za koju Canonical ukazuje da znači humanost prema drugima sa konotacijom Ja sam ono što jesam zbog toga ko smo svi.

linux ubuntu

Linux sistemi u ponudi

Linux Ubuntu

linux ubuntu

Sistemski zahtevi

- Procesor - min 1-2GHz

- Memorija - min 2-4GB/ram

- Disk - min 25GB

Linux Mint

linux mint

Sistemski zahtevi

- Procesor - min 1GHz

- Memorija - min 2GB/ram

- Disk - min 20GB

Linux Cent OS

cent os linux

Sistemski zahtevi

- Procesor - min 1.1GHz

- Memorija - min 2GB/ram

- Disk - min 20GB

Linux Fedora

fedora linux

Sistemski zahtevi

- Procesor - 1GHz

- Memorija - min 1GB/ram

- Disk - min 10GB

up