Smola koju proizvode pčele, propolis ima antimikrobna, antigljivična, antivirusna, antiinflamatorna i antitumorska svojstva.

Nazad

Zdravstvene prednosti propolisa

Goran Ilić

Svetski pouzdan izvor :
verywellhealth.com

Propolis ima prirodna lekovita svojstva

propolis

Propolis je smolasta supstanca koju pčele proizvode od materijala sakupljenih iz pupoljaka drveća. Bogat flavonoidima, klasom antioksidanata, propolis ima dugu istoriju upotrebe kao prirodni lek za niz zdravstvenih problema.Istraživanja pokazuju da propolis ima mnoga lekovita svojstva, uključujući antimikrobna, antigljivična, antivirusna, antiinflamatorna i antitumorska svojstva.

Propolis koji se nalazi u malim količinama u medu je široko dostupan u obliku dodataka. Propolis se takođe koristi kao sastojak određenih lekova koji se nanose direktno na kožu, kao što su masti i kreme. Pored toga, propolis se ponekad nalazi u sprejevima za nos i grlo, kao iu vodi za ispiranje usta i pasti za zube.

Propolis se promovise kao prirodni lek za sledeće zdravstvene probleme i stanja:
- bubuljice
- opekotine
- bakterijske infekcije
- afte
- prehlade
- herpes na usnama
- dijabetesa
- giardijaza
- herpes
- upala
- gripa
- peptički ulkus bolest

Pored toga, za propolis se kaže da stimuliše imuni sistem i sprečava karijes.

Zdravstveni benefiti

Iako je nekoliko kliničkih ispitivanja testiralo zdravstvene efekte propolisa, postoje dokazi da propolis može ponuditi određene prednosti. Evo pogleda nekoliko ključnih nalaza iz dostupnih studija:

Lečenje prehlade

prehlada

Preliminarna istraživanja sugerišu da lokalna primena propolisa može pomoći u lečenju herpesa. U studiji objavljenoj u Phitotherapi Research 2010. godine, na primer, naučnici su otkrili da ekstrakti propolisa poseduju efekte u borbi protiv virusa koji mogu pomoći u borbi protiv herpes simpleks virusa tipa 1, virusa koji izaziva herpes.

Lecenje genitalnog herpesa

Primena masti na bazi propolisa može pomoći u lečenju čireva povezanih sa genitalnim herpesom, prema studiji objavljenoj u Phitomedicine. Za 10-dnevnu studiju, 90 muškaraca i žena sa genitalnim herpesom koristilo je mast koja sadrži flavonoide dobijene iz propolisa, mast koja sadrži aciklovir (lek koji se koristi za smanjenje bolova i ubrzavanje zarastanja čireva povezanih sa herpesom) ili placebo mast.

Do kraja studije, 24 od 30 učesnika u grupi koja je uzimala propolis je ozdravila (u poređenju sa 14 od 30 u grupi koja je primala aciklovir i 12 od 30 u grupi koja je primala placebo). Imajući u vidu ovaj nalaz, autori studije su zaključili da mast koja sadrži flavonoide dobijene iz propolisa može biti efikasnija od aciklovira i placebo masti u lečenju čireva povezanih sa genitalnim herpesom.

Lečenje opekotina

Propolis može podstaći zarastanje manjih opekotina, prema studiji iz Journal of Alternative and Complementari Medicine. Za ovu studiju, istraživači su uporedili efekte kreme za kožu na bazi propolisa sa efektima srebrnog sulfadiazina, leka koji se obično koristi u lečenju opekotina drugog i trećeg stepena, kod pacijenata sa opekotinama drugog stepena.

Rezultati studije su pokazali da su propolis i srebro sulfadiazin bili podjednako efikasni u lečenju opekotina. Štaviše, činilo se da propolis nudi veće antiinflamatorne prednosti od srebrnog sulfadiazina.

Gastrointestinalni poremećaji

Istraživanja sugerišu da propolis može pomoći u lečenju gastrointestinalnih poremećaja, uključujući ulcerozni kolitis, gastrointestinalne karcinome i čireve. Pokazalo se da komponente u propolisu, uključujući fenetil estar kafeinske kiseline, artepilin C, kempferol i galangin, efikasno eliminišu patogene, uključujući H. pilori. Istraživanje je, međutim, ograničeno na studije na životinjama i ćelijske kulture.

Kontrola dijabetesa

Nalazi istraživanja na životinjama pokazuju da propolis može pomoći u lečenju dijabetesa. U studiji iz 2005. objavljenoj u Pharmacological Research, na primer, testovi na pacovima dijabetičarima otkrili su da tretman propolisom pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi i smanjenju holesterola. Međutim, ovi rezultati nisu ponovljeni u studijama na ljudima.

Mogući neželjeni efekti

Nemojte koristiti propolis ako imate astmu ili ste alergični na pčelinje nusproizvode (uključujući med), četinare, topole, peru balzam i salicilate. Propolis može usporiti zgrušavanje krvi i povećati rizik od krvarenja kod ljudi sa poremećajima krvarenja ili tokom operacije.

Doziranje i preparati

propolis

Propolis je dostupan u mnogim oblicima, uključujući tablete, kapsule, prah, ekstrakt i pastile. Kada se koristi lokalno, nalazi se u mastima, kremama, losionima i drugim proizvodima za ličnu negu.

Ne postoji preporuka za dnevni unos propolisa i nema dovoljno ljudskih studija da bi se utvrdilo koliko propolisa treba preduzeti za podršku u lecenju.

Kada birate proizvodjaca suplemenata, potražite proizvode koji su sertifikovani.

Prevela i prilagodila na naš jezik moja malenkost.

Hvala na poseti.