Med je blagodat prirode,čitajte o benefitima meda za vaše zdravlje.

Nazad

Jedinstveni benefiti meda za zdravlje čoveka

Goran Ilić

Svetski pouzdan izvor :
healthline.com

Med je sirupasta tečnost koju pčele prave od biljnog nektara. Omiljen širom sveta zbog svoje slatkoće i dubine ukusa, koristi se u mnogim jelima i receptima.Miris, boja i ukus meda variraju u zavisnosti od vrste cveća od kojeg je napravljen, tako da postoji bezbroj varijanti u prirodi.Med ima brojne potencijalne zdravstvene prednosti i igra ulogu u mnogim kućnim lekovima i tretmanima alternativne medicine.

Evo jedinstvenih zdravstvenih prednosti meda.

Med sadrži različite hranljive materije

med

Jedna supena kašika (20 grama) meda sadrži :
- Kalorije: 61
- Masti: 0 grama
- Proteini: 0 grama
- Ugljeni hidrati: 17 grama
- Vlakna 0 grama
- Riboflavin: 1% dnevne vrednosti
- Bakar: 1% dnevne vrednosti

Med je u suštini čist šećer, bez masti i poseduje minimalno proteine i vlakna. Sadrži male količine nekih hranljivih materija, ali većina ljudi obično ne konzumira dovoljno meda da bi bio značajan izvor vitamina i minerala u ishrani.Ipak, vredi napomenuti da je med bogat biljnim jedinjenjima koja promovišu zdravlje znanim kao polifenoli.Med se prvenstveno sastoji od šećera, obezbeđuje male količine nekoliko vitamina i minerala i bogat je biljnim jedinjenjima koja unapređuju zdravlje.

Med je veoma bogat antioksidansima

Visokokvalitetni med — koji je minimalno obrađen, nezagrejan i svež — sadrži mnoga važna bioaktivna biljna jedinjenja i antioksidanse, kao što su flavonoidi i fenolne kiseline.Tamnije sorte obično nude više antioksidanata od svetlijih .

Antioksidansi pomažu u neutralizaciji reaktivnih vrsta kiseonika u vašem telu, koje se mogu nakupiti u ćelijama i izazvati oštećenja. Ovo oštećenje može doprineti stanjima kao što su prevremeno starenje, dijabetes tipa 2 i bolesti srca.Kao takve, mnoge zdravstvene prednosti meda se pripisuju njegovom sadržaju antioksidansa.Med sadrži brojne antioksidante, uključujući fenolne kiseline i flavonoide.

Med je znatno bolji za nivo sećera u krvi u odnosu na obican sećer

zdrava krv

Kada je u pitanju nivelacija secera u krvi, med može ponuditi neke male prednosti u odnosu na obični šećer.Iako med podiže nivo šećera u krvi baš kao i druge vrste šećera, antioksidansi koje sadrži mogu pomoći u zaštiti od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.Istraživači su otkrili da med može povećati nivoe adiponektina, hormona koji smanjuje upalu i poboljšava regulaciju šećera u krvi.

Međutim, iako je med možda nešto bolji od rafinisanog šećera za osobe sa dijabetesom, ipak ga treba konzumirati umereno.Takođe je važno znati da se određene vrste meda mogu razblažiti običnim sirupom. Iako je falsifikovanje meda nezakonito u većini zemalja, i dalje je široko rasprostranjen problem.Med može pružiti neke zaštitne efekte u vezi sa nivelacijom secera u krvi, ali ga ipak treba konzumirati umereno, posebno kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.

Med je dobar za vase srce

zdravo srce

Prema jednoj studiji, med može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, poboljšanju nivoa masti u krvi, regulaciji otkucaja srca i sprečavanju smrti zdravih ćelija - sve faktore koji mogu poboljšati funkciju i zdravlje vašeg srca.Jedna opservaciona studija koja je uključivala preko 4.500 ljudi starijih od 40 godina povezala je umereni unos meda sa nižim rizikom od visokog krvnog pritiska kod žena.Osim toga, studija na pacovima je obećavajuće pokazala da med pomaže u zaštiti srca od oksidativnog stresa.

Pored toga, sirovi med obično sadrži propolis, vrstu smole koju pčele proizvode od drveća koje proizvodi sok i sličnih biljaka. Propolis može poboljšati nivo holesterola i triglicerida.Sve u svemu, ne postoji dugoročna studija na ljudima o zdravlju meda i srca. Potrebno je više istraživanja da bi se bolje razumeli efekti meda na zdravlje srca.Med se povezuje sa korisnim efektima na zdravlje srca, uključujući smanjenje krvnog pritiska i nivoa masti u krvi. Ipak, potrebno je više ljudskih istraživanja o ovoj temi.

Med pomaže u zarastanju rana i opekotina

Lokalni tretman medom se koristio za lečenje rana i opekotina još od starog Egipta. Praksa je i danas uobičajena.Mnogo studija o medu i nezi rana pokazale su da je najefikasniji u lečenju opekotina delimične debljine i rana koje su se inficirale nakon operacije.Med je takođe efikasan tretman za čireve na stopalima povezanim sa dijabetesom, koji su ozbiljne komplikacije koje mogu dovesti do amputacije.

Jedna studija koja je uključivala ljude sa čirevima na stopalima povezanim sa dijabetesom prijavila je stopu uspeha od 43,3% sa medom kao tretmanom rana. U drugoj studiji, lokalni med je izlečio impresivnih 97% čireva povezanih sa dijabetesom učesnika.Istraživači polemisu da lekovita moć meda potiče od njegovih antibakterijskih i antiinflamatornih efekata.Takodje, može pomoći u lečenju drugih stanja kože, uključujući psorijazu i herpes lezije.Manuka med se smatra posebno efikasnim u lečenju opekotina. Međutim, ako imate ozbiljne opekotine, odmah potražite medicinsku pomoć.

Med pomaže sprečavanju kašlja kod dece

kasalj kod dece

Kašalj je čest problem kod dece sa infekcijama gornjih disajnih puteva.Ove infekcije mogu uticati na san i kvalitet života i dece i roditelja.Međutim, uobičajeni lekovi protiv kašlja nisu uvek efikasni i mogu imati neželjene efekte. Zanimljivo je da med može biti dobra alternativa, sa dokazima koji ukazuju da je to efikasna opcija lečenja.

Jedan pregled nekoliko studija o medu i kašlja kod dece otkrio je da je med efikasniji od difenhidramina za simptome kašlja. Takođe može pomoći u smanjenju trajanja kašlja.U drugom pregledu je navedeno da takođe može poboljšati kvalitet sna kod dece koja kašlju, kao i kod njihovih roditelja. Dalje, za razliku od nekih lekova protiv kašlja, med nema nuspojave.Međutim, nikada nemojte davati med deci mlađoj od 1 godine zbog rizika od botulizma.

Med se lako uključuje u vašu ishranu

Med je lako dodati vašoj ishrani.Da biste dobili malo povećanje antioksidanata iz meda, možete ga koristiti na bilo koji način na koji obično koristite šećer. Odličan je za zaslađivanje običnog jogurta, kafe ili čaja. Takođe ga možete koristiti u kuvanju i pečenju.Kao kućni lek, može se primeniti direktno na manje opekotine ili rane ili davati oralno za kašalj.

Zapamtite da ne treba davati med deci mlađoj od 1 godine zbog rizika od botulizma.Takođe, imajte na umu da je med vrsta šećera, pa će njegovo konzumiranje uzrokovati porast nivoa šećera u krvi.Osim toga, konzumiranje velikih količina meda, posebno dosledno tokom dužeg perioda, može doprineti povećanju telesne težine i povećati rizik od bolesti poput dijabetesa tipa 2 ili srčanih oboljenja. Stoga se držite malog do umerenog unosa.

Prevela i prilagodila na naš jezik moja malenkost.

Hvala na poseti.