Instalacija Windows 10,11 Linux,re-instalacija windows 10 11,instalacija oba OS-a na računaru(dual-boot) povoljno.Goran Novi Sad

Instalacija Windows 10 11 operativnog sistema

windows image

Kupili ste novi računar ili laptop i trebate instalaciju operativnog sistema,ili,primećujete da vas racunar radi čudno,probali ste da očistite istoriju u browser-u,očistili nepotrebne fajlove i ispraznili keš memoriju vašeg operativnog sistema a on i dalje radi sporo(čudno) i vreme je za reinstalaciju, ako su hardverske komponente zdrave,reinstalacija bi trebala da popravi stvari uz optimizaciju novo instaliranog operativnog sistema.

Ako i posle reinstalacije i optimizacije vaš OS i dalje radi čudno to znači da je problem u hardverskim komponentama(Hard-disk,Procesor,RAM-memorija),u najtežem slucaju matična ploča i da je vreme za dijagnostiku da se utvrdi koja to komponenta je ili načeta ili neispravna.

Ako vam se s vremena na vreme pojavljuje tzv plavi ekran smrti(Blue screen of death) ne zanemarujte tu pojavu jer je to siguran signal da je nešto vrlo ozbiljno narušeno u vašem operativnom sistemu,ili u goroj varijanti hardverskim komponentama.

 Takođe pravim i instalaciju oba operativna sistema na istom računaru(Windows i Linux), takozvani dual-boot sistem.

Cena instalacije Windows 10 11 na vasem uređaju

Cena osnovnog podizanja je 1500 dinara i obuhvata instalaciju,podelu particija i aktivaciju Windows-a.Cena kompletne instalacije je 2000 dinara i obuhvata sledeće - instalaciju,podelu particija,aktivaciju,podešavanje windows security-ja,instalaciju profesionalnih alata za održavanje(Defraggler PRO i PC Cleaner PRO),sklanjanje ulazne lozinke i podešavanje video plejera da automatski povlači prevode za filmove i serije i jos neka podešavanja.

Ne izlazim na teren jer kod vas nemam sve potrebne alate da sigurno odradim posao koji sam preuzeo,radim u svom stanu..

Vazno - Ako ostavljate uređaj na rad kod mene dobijate potvrdu da sam primio vas uređaj,potvrda sadrži moj broj lične karte,matični broj i moj potpis da sam primio vaš uredjaj i opis onoga šta treba da se uradi,a pri predaji uredjaja dobićete moju LK na uvid.Dok je uređaj kod mene moja je OBAVEZA da vaš uredjaj ostane u zatečenom stanju pri prijemu istog.

Hvala na vašem poverenju a ja ću vam se odužiti profesionalno i ozbiljno odrađenom uslugom.

Saveti za izbor operativnog sistema

Kako ubrzati Windows 10?

Windows 10 ima bolje perfomanse nego prethodne verzije Microsoft-ovog OS-a, ali ipak možete lako optimizovati njegove performanse. Naučite kako da vaš Windows 10 računar radi brže.

Danas se hardver neprestalno ubrzava, isto se desava i sa softverom, a Windows 10 nije izuzetak.Ipak,nijedna verzija nije imuna na usporavanje.Problem sa mnoštvom priča o ubrzanju OS-a je da vam govore da isklucite neke od zanimljivijih delova operativnog sistema, kao sto su vizuelne animacije.

Mnoštvo saveta vam pokazuju načine na koje možete ubrzati vaš Windows , bez štetnog uticaja na izgled ili funkcionalnosti. Većina je takođe besplatna, ali neki uključuju trošenje novca na softver ili hardver. Za ljude sa starijim, manje jakim mašinama, koji žele poboljšanje brzine, a ne mare za dodatne efekte, nekoliko saveta na kraju može popraviti performanse sistema po cenu vizuelnog utiska.

Pripazite na one Ubrzajte vaš PC reklame, koji često vode do virusa. Microsoft ne podržava upotrebu registry cleanera za Windows 10.Nešto što je preporučljivo je da vam OS bude uvek up-to-date. Ovo se čini možda previše očiglednim da bi ga ispod uvrstili kao odvojeni korak. Povremeno pogledajte opciju Windows updates u settings, da vidite da li postoje neka bezbednosna ažuriranja koje bi trebalo da instalirate.

Jeffrey Wilson iz PCMag-a brižno je procenio najbolje dodatke za ubrzanje sistema i čiscenje za Windows. Otkrio je da većina njih stvarno poboljšava performanse racunara, neki u maloj meri. Naravno, postoji dosta nebezbednih preuzimanja koja tvrde da vam ubrzavaju PC, zato je najbolje da se držite Wilson-ove liste testiranih proizvoda.

Izbacivanje suvišnog softvera iz Windows-a

softver

Situacija je nesto bolja ali, nepotrebni prethodno instalirani softver od proizvođača računara nastavlja da bude problem na nekim novim PC-ima. Pre nekoliko godina, računar koji smo testirali imao je skoro 18 instaliranih pomoćnih programa, i oni bi se povremeno i neželjeno pokretali i prekidali to što radimo na kompjuteru. Skorije, broj prethodno instaliranih, nepotrebnih softvera se smanjio.

Čak ni Microsoft nije nedužan u ovoj igri, uključujući nekoliko King-ovih igrica i nešto softvera za virtualnu realnost koje vas ne bi interesovale.Možete prosto kliknuti desni klik na bilo koju neželjenu aplikaciju u Start meniju i odabrati opciju Uninstall. Ovo će odmah ukloniti program. Takodje možete desni-klik na Start dugme Windows logo-a i odabrati Programs and Features.

Obično možete pronaći uzročnike tako što ćete sortirati listu instaliranih aplikacija prema imenu proizvođača. Druge dobre opcije su sortiranje prema skorašnjim aktivnostima da biste videli da li postoje programi za koje ne znate da ste instalirali ili prema veličini, da bi se otarasili velikih aplikacija koje vam ne trebaju. Kada pronađete aplikacije koje vam ne trebaju, odaberite ih i obavezno ih deinstalirajte. Možete uklanjati samo jednu po jednu.

Ne zaboravite da obrišete aplikacije koje ste sami ubacili, a koje više ne želite, a koje su došle uz ono šta ste instalirali.Imajte na umu sto se Windows 10 tiče, postoje dve vrste aplikacija, ugrađene za desktop i moderne aplikacije iz Windows app store-a. Za aplikacije koje nisu iz radnje, otvorite kontrol panel, odakle možete deinstalirati stare programe. U oba slučaja, možete ih sortirati prema veličini, datumu instaliranja, imenu, ili potražiti određenu aplikaciju.

Jedan razlog zbog koga uklanjanje aplikacija pomaže performanse vaseg OS-a je da dosta aplikacija učitavaju procese tokom pokretanja sistema i zauzimaju RAM memoriju i CPU korisćenje. Dok ste u sekciji Programs and Features, možete takodje kliknuti na Turn Windows Features On or Off i skenirati listu da biste videli da li postoji nesto što ne koristite.

Ograničite procese pri pokretanju vaseg PC-ja.Dosta programa instalira sporedne procese koji se pokreću svaki put kada pokrenete PC, a neki od njih nisu stvari koje treba da budu uključene sve vreme. U poređenju sa W 7, kod kog ste morali da startujete MSCONFIG dodatak, Windows 10 obezbeđuje lakši način preko ažuriranog Task Manager-a.

podesavanje windows

Najlakši način da otvorite Task Manager je da kliknete zajedno Ctrl-Shift-Esc.Kliknite Startup i videćete sve programe koji se učitavaju kada se pokrene Windows. Status kolona pokazuje da li je programu omogućeno da se pokreće sa pokretanjem Windows-a ili ne. Možete ići desnim klikom na bilo koju stavku da promenite taj status. Obično je jako lako da vidite ono što ne želite da se pokreće.

Očistite disk.U Start meniju,kucajte Disk Cleanup. Otvoriće vam se pouzdani alat za čisćenje diska koji je deo Windows-a. Disk Cleanup pronalazi neželjene stavke kao što su privremeni fajlovi, offline Web strane i instalacioni fajlovi na vašem računaru i nudi da ih obriše odjednom. Možete čak otkriti da vam je i korpa za otpad bila prepuna.

Ipak, ovo će imati primetni efekat na brzinu ako se disk bliži popunjavanju.Ako nemate defragmentaciju diska redovno zakazanu, podesite je. Ako je vaš disk SSD, ne treba da se opterećujete defragmentacijom, jer ne postoje pokretni delovi koji očitavaju disk.

Dodajte još RAM memorije mada ja lično nisam jak zagovornik toga.Zašto?.Moj rezon je da su mnogo stručniji inženjeri pravili odgovarajuću kombinaciju izmedju RAM memorije CPU-a i ostalog nego što smo mi korisnici.

Instalirajte SSD Startup disk.Ne samo da pokretanje Windows-a ima koristi, vec učitavanje i korisćenje zahtevnih aplikacija, desava se mnogo brže sa SSD-om. Aplikacije iz Windows store-a mogu lako biti pomerene iz pokretnog hard-diska na SSD preko stranice Apps and Features u settings.Za ubrzavanje sistema, ima smisla da zamenite unutrasnji hard-disk, a ako koristite laptop, ovo može takođe biti opcija.

Proverite prisustvo virusa spyware i malware.Možete pokrenuti ugrađeni Windows Security ili neki drugi antivirus ako ga koristite,mada je po meni windows security sasvim dovoljan za klijente. Ne zaboravite da koristite stalnu anti-virusnu zaštitu.Sasvim je zadovoljavajući default Windows Security

.

Promenite postavke napajanja na Visok performans da bi se optimizovala brzina.Naravno, ovo nije dobar izbor ako hoćete da štedite struju ali može da vam popravi brzinu PC-ja. Idite u Control Panel > System and Security > Power Options.Kliknite na strelicu sa desne strane, pa Show additional plans i zatim izaberite High Performance.

Instalacija Linux

linux image

Instaliram i vršim optimizaciju svih vrsta Linux operativnog sistema.Linux ima široku ponudu podvrsta operativnog sistema koje ne bih nabrajao ovde.

Lično ja koristim Linux Ubuntu 20.04-LTS i prezadovoljan sam njegovim perfomansama.Svaki Linux OS je veoma brz u poređenju sa Windows operativnim sistemom i čest je izbor većine programera.

Manje,više,sve sto je u odeljku Windows napisano gore važi i za Linux,samo što se u Linux-u greske drugacije prikazuju.

Ako posedujete stariji računar ili laptop sa malom RAM-memorijom i slabijim procesorom i Windows je na njemu veoma spor ,preporučujem vam da instalirate neki operativni sistem iz Linux lepeze jer je mnogo lakši za rad uređaja i vaš stariji računar moze imati na taj način pristojne perfomanse.

Cena instalacije Linux-a

Cena osnovne instalacije bilo kojeg Linux-a je 1500 dinara,a sa svim ostalim podešavanjima i ubacivanjem programa za održavanje je 1800 dinara.

Važno - Ako ostavljate uređaj na rad kod mene dobijate potvrdu da sam primio vaš uređaj,potvrda sadrži moj broj lične karte,matični broj i moj potpis da sam primio vaš uređaj i opis onoga šta treba da se uradi,a pri predaji uređaja dobićete moju LK na uvid.Dok je uređaj kod mene moja je OBAVEZA da vaš uredjaj ostane u zatečenom stanju pri prijemu istog.

Hvala na vašem poverenju a ja ću vam se oduziti profesionalno i ozbiljno odrađenom uslugom.

Hvala na poseti.