Kako početi sa učenjem programiranja od početka ne lutajući galaksijom zvanom programiranje

Nazad

Početak ucenja programiranja bez lutanja

Goran Ilić

Javascript developer

Programiranje je 2022-ge godine izuzetno kompleksna i široka tema,cilj ovog posta je da pomogne početnicima da ne upadaju u zamke lutanja u učenju i da ne gubite vreme kada idete "pogresnim" putem učenja i zato bi vam bilo veoma korisno da odvojite par minuta za čitanje ovoga posta jer ne zelim da se saplićete gde sam se ja saplitao na svojim početcima pre 6 godina.

Ucenje programiranja od starta HTML

html image

Za početak,šta je to HTML.HTML je tzv "markup" jezik(hyper text markup language) koji se koristi za izrađivanje osnovnog layout-a web stranice(semantičke konstrukcije stranice) i definitivno je prva stavka koju trebate učiti.HTML se sajtoji od niza "tagova" gde svaki tag obelezava semantičko značenje nekog zauzetog prostora tim tagom na web stranici.

Ekstremno je važno da od samog početka učenja krenete sa jačanjem znanja engleskog jezika.Zasto???U učenju programiranja susresćete se sa hiljadama dokumentacija,alata i resursa za učenje koji su svi na engleskom jeziku.Kako sam ja paralelno učio programiranje i jačao engleski jezik? - način koji se za mene pokazao kao vrlo uspešan je taj da sam čitao programerske knjige na engleskom jeziku iz zadate teme za učenje i paralelno u drugom tabu imao otvoren google translator i kad god mi nesto nije bilo jasno koristio bih google translator da mi pomogne.Tako sam veoma uspešno razumevao sadržaj knjige pošto sam bio na nekom početnom nivou znanja engleskog jezika(iz škole).

Po meni za pocetak ucenja HTML najbolji resurs mi je bila knjiga Adam-a Freemana - The Definitive Guide to HTML5.Knjiga jeste "obimna",ima oko hiljadu stranica ali definitivno vredi i toplo je preporučujem svakome ko je na početku.

Pogledajte video sa savetima

Učenje programiranja od starta CSS

css image

Kada ste se upoznali šta je to HTML i savladali bar neke osnovne tagove dolazi na red uključivanje CSS-a u učenje.Šta je CSS?Ukratko rečeno CSS je opisni jezik(Cascading Style Sheets),možda reč "jezik" baš i ne odgovara tačnom opisu jer su programski jezici definitivno nešto mnogo kompleksnije od HTML&&CSS tema.

U učenju CSS-a od velike koristi vam moze biti gore pomenuta knjiga Adama Freeman-a.Dakle CSS služi da se od obične semantičke markup web stranice poboljsa korisničko iskustvo(UX - user expirience) na vasoj stranici.

Način učenja je manje više sličan ucenju HTML-a,najbolji progres u znanju CSS-a ćete postici konstantnim vežbanjem i vežbanjem.

U učenju programiranja morate izbeći jednu veoma važnu zamku,mnogi programeri odu daleko u programerske vode,posvete se totalno nekom programskom jeziku i kada se posle par meseci vrate na to da im CSS treba shvate da su ga zaboravili i potroše ekstremnu količinu vremena da obave stilizaciju.Dakle ,VAZNO PRAVILO - nikada ne podcenjujte CSS jer ce vam to zadati velike muke.Potrošite pristojnu količinu vremena na njega,nemojte ga žargonski receno samo pretrčati jer će vas to koštati mnogo vremena u budućnosti.

Kada budete ojačali vaše znanje engleskog jezika,za učenje CSS-a od srca vam preporučujem definitivno najbolji resurs na web-u a to je video kurs Jonas-a Schmedtman-a  → OVDE .

Učenje programiranja od starta JavaScript

javascript image

Kada se budete osetili spremnim i imali samopouzdanje u vaše znanje HTML&&CSS onda je došlo vreme da počnete učiti Javascript.Šta je Javascript???Javascript je definitivno najpopularniji programski jezik današnjice.Zasto???U početku je javascript bio samo skriptni jezik koji se izvršavao na klijentskoj strani(u pretraživačima) i tako je bilo sve do pre desetak godina kada je jačanje internet snage ovom programskom jeziku dalo mogućnost da postane najpopularniji programski jezik današnjice.Javascript je najpopularniji iz razloga zato sto možete kompletnu aplikaciju ili website pisati u Javascript-u.Javascript je danas vrlo moćan backend jezik preko NodeJS i sličnih platformi a na klijentskoj strani je nezamenljiv kroz korisćenje raznih framevorka i biblioteka(React, Angular, Vue.js, jQuery itd itd.

Saveti za početak u Javascript-u

Javascript je definitivno moj favorit u izbori programskog jezika ali vi mozete izabrati i druge sjajne programske jezike od kojih ću navesti samo neke(Java, C++, C#, Phyton, PHP itd).

Hvala na poseti.